Duminică, 6 aprilie, la casa de prăznuire a Bisericii vechi de lemn „Sf. Dumitru” din comuna Adâncata s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Festivalului Produselor Tradiționale de Post, un eveniment devenit deja tradiție pentru comunitate.
Anul acesta, gospodinele din Adâncata s-au întrecut în bucate delicioase, chiar dacă ne gândim că fără ouă, lapte, carne sau derivatele lor nu putem reuși să facem o gamă atât de largă de preparate. Astfel, oamenii prezenți au putut degusta produse de post de la ciorba rădăuțeană fără carne, cu ciuperci pleurotus și până la chiftele de toate felurile, drob, salate cu legume, vinete și sarmale de nenumărate feluri. Meniul de post a fost completat de deserturi delicioase, plăcinte, cornulețe, negrese și diverse alte prăjituri.
„Suntem adunați, după Sfânta Liturghie, în această duminică a cincea din Postul Mare, la o nouă ediție a Festivalului Produselor Tradiționale de Post, o inițiativă care a fost a gospodinilor din parohie, împreună cu soția domnului primar, doamna Lenuța Cucu, o activitate care văd că are succes an de an, deși am fost întotdeauna sceptic la începerea oricărui proiect. Cred că și anul acesta credincioasele s-au reunit aici în Casa de Prăznuire nu pentru a ne lăuda cu mâncăruri, ci pentru a rezliza o comuniune specifică postului, ca urmare a iertării pe care o primim în postul acesta de la Bunul Dumnezeu, ca urmare a împăcării dintre noi și toate se adună în jurul mesei, altarului, în jurul potirului și după aceea în jurul bucatelor tradiționale de post pe care credincioasele le-au pregătit”, a spus părintele paroh Mitu Pascal.
Evenimentul a fost sponsorizat, ca în fiecare an, de Elena Cucu, soția primarului Viorel Cucu, care a ținut să mulțumească tuturor gospodinelor care s-au alăturat acestui Festival devenit tradiție.
„În primul rând, mulțumim bunului Dumnezeu, în al doilea rând, părintelui Pascal Pentru că a fost de acord cu inițiativa noastră. De asemenea, mulțumim gospodinilor, cărora le doresc sănătate multă. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc soțului meu, pentru că a sprijinit inițiativa noastră”, a spus Elena Cucu.
La rândul său, primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a transmis mulțumiri tuturor gospodinelor, dar și părintelui paroh, întrucât a reușit să unească comunitatea.
„Da, într-adevăr, suntem la 11-a ediție și toate mulțumirile noastre sunt, în primul rând adresate părintelui paroh, un om care, de când este în comunitatea noastră, a știut să unească. Și iată, astăzi, drept dovadă, dacă am început timid la prima ediție cu nouă gospodine, astăzi avem în jur de 30-35 de gospodine care au adus, zicem noi, cel puțin 60-80 de feluri de mâncăruri de post foarte, foarte gustoase. Dacă la o primă vizualizare ne lasă gură apă, după ce o să le degustăm o să vedeți cât de bune sunt aceste produse. Mă mândresc de fiecare dată cu gospodinile noastre. Să știți că. an de an, portul tradițional, gospodinile din comuna Adâncata, biserica care are peste 500 de ani și cu grija, sârguința și răbdarea de care a dat dovadă părintele Pascal, arată că suntem o comunitate strânsă.
Dacă avem la graniță războiului, dacă avem grijile pe care le avem zi de zi, aceste evenimente ne adună, ne unesc și trebuie să uităm de fiecare ranchiună sau ură care există între noi.Mulțumesc din suflet gospodinelor încă o dată. Mă plec în fața dumnealor, mă plec în fața părintelui Pascal, a soției mele care este inimoasă, chiar dacă are o problemă acum de sănătate, ea an de an nu se lasă și merge mai departe și este alături de noi”, a spus primarul comunei Adancata, Viorel Cucu.
De altfel, întrucât se apropie una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, edilul de la Adâncata a ținut să le transmită un mesaj și celor ce acum se află peste granițele țării.
„Vreau să le urez un cuvânt de sănătate, de bucurii românilor care sunt plecați în afară. Ne apropiem de o sărbătoare deosebită, cea mai mare, spunem noi, sărbătoare a noastră, a ortodocșilor, pentru că felul în care știm să uităm și să iertăm în această perioadă ne face să fim oameni. Sărbători binecuvântate, vreau să le urez, în primul rând, locuitorilor comunei Adâncata, a românilor de pretutindieni, oriunde s-ar afla, să știe că în țară au neamuri, au rude și-i așteptăm cu drag la viața satului, la sărbătoarele satului, la evenimentele care sunt în comunitatea noastră. Doamne ajută și gândul cel bun!”, a conchis edilul.
Toate gospodinele prezente la festival au fost răsplătite cu diplome și premii oferite de organizatori.
Datorită numărului mare de participanți, primarul Viorel Cucu va propune ca anul viitor Festivalul Produselor Tradiționale de Post să se desfășoare la Căminul Cultural din localitate.