Zeci de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer lipsesc din farmacii. Care sunt motivele

Valul de scumpiri afectează şi bolnavii de cancer. Pacienţii nu mai au acces la tratamentele vitale deoarece unii dintre producători nu le mai aduc la noi în ţară. Unul dintre motive ar fi majorarea preţurilor la energie şi gaze, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

Din cauza valului de scumpiri încep să dispară medicamente esențiale de pe piața românească. Zilnic zeci de pacienți care își caută cu disperare medicamentele vitale pentru cancer mamar, renal, hepatic sau pentru afecțiunile hematologice, trec pragurile mai multor farmacii, pentru că tratamentele sunt de negăsit.

Cei de la Asociația Farmaciilor Independente se plâng că lipsesc lunar medicamente vitale.

„Motivul este mare parte exportul paralel, produsele fiind exportate de către distribuitori. Au acest drept să exporte către Europa cu prețuri mult mai mari decât în România”, a explicat Mihaela Paraschiv, reprezentantă a Asociației Farmaciilor Independente.

Un alt motiv care duce la dispariția medicamentelor de pe piață este taxa Clawback, spun cei de la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Taxa Clawback a fost introdusă în România în anul 2009 ca o măsură temporară din cauza crizei economice. Autoritățile au promis de nenumărate ori că vor lua o măsură în acest sens. Din păcate, momentan nu s-a schimbat nimic, relatează psnews.ro.