Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită sâmbătă, 14 ianuarie 2023, şi la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, printr-o serie de activități omagiale, dedicate marelui poet Mihai Eminescu. 

Activitatea „Sub steaua lui Mihai Eminescu” a fost coordonată de profesoara de limba şi literatura română, șefa catedrei, Crăciun Pîțu Cristina, și s-a desfășurat în sala de festivități a Căminului Cultural din Cajvana. 

Activitatea a debutat cu prezentarea unei argumentări „Descoperindu-l pe Eminescu” de către coordonatoarea activității în care s-au subliniat temele și motivele eminesciene, iar elevele Bucșa Paraschiva, clasa a XI-a A și Mârza Anamaria din clasa a XI-a B, sub îndrumarea profesoarei Tcaciuc Ionela, au conceput și prezentat un PowerPoint prin care cei prezenți și-au împrospătat memoria cu privire la viaţa şi activitatea marelui poet. 

Un „spectacol de lectură” a fost prezentat de către elevi din clasele a VII-a A și a VIII-a A, îndrumați de profesoara Crăciun Cristina, prin expunerea operei „Luceafărului culturii românești”. 

Nici cei mai mici nu au fost mai prejos, așa încât elevii clasei a II-a B, coordonați de profesorul pentru învățământ primar Tomuț Cristina, consilier educativ la liceul din Cajvana, au recitat poezii din opera poetului, fiecare elev fiind implicat în actul rostirii.

Prof. Crăciun Pîțu Cristina a concluzionat: „«Ce ne-a învățat Mihai Eminescu ?» – EL ne-a învățat că este o forță care schimbă lumea, iar acea forță stă în puterea cuvintelor. 

«Ce ne-a lăsat acesta ?» – Ne-a lăsat o moștenire culturală neprețuită numită «cultură», o mărturie a spiritului, a valorilor și a tradițiilor românești, care se îmbogățește cu fiecare an ce își găsește ecou în sufletele noastre și ale generațiilor de după noi”. 

În cadrul proiectului au participat și profesorii de limba și literatura română Adriana Țîcșa, Alina Tipa, Viorica Draghici, Tcaciuc Ionela, Tomescu Floarea, Liliana Avram, și nu în ultimul rând, șefa comisiei metodice, profesoara de limba și literatura română, Cristina Crăciun Pâțu. 

Aceasta a spus că, prin momentele pregătite, organizatorii au vrut să creeze un cadru prin care toţi elevii să se exprime, să relaţioneze, să se bucure de această zi de sărbătoare şi, nu în ultimul rând, să evoce şi să aducă un omagiu memoriei marelui poet.

Mihai Eminescu este un giuvaer incontestabil al literaturii românești, iar prin opera sa a lăsat un testament cultural de o valoare inestimabilă.  Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Marele Poet trebuie să stea, alături de alte valori, la „temelia personalității tinerei generații”.

„Aceste activități dovedesc atenta preocupare a cadrelor didactice din școala noastră față de munca educativă și reala implicare a elevilor în manifestările de acest gen”, a declarat prof. Cristina Crăciun Pâțu. 

Bibliotecara Rodica Mîţan a prezentat apoi o expoziţie de carte care a cuprins volume de poezii ale poetului, viaţa şi opera poetului Eminescu. La activitățile omagiale au fost prezenți și directorul coordonator al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, prof. Nicolae Robu, directorii adjuncți Iulian Ciotu și Marius Crăciun, edilul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, precum și consilierul educativ, prof. înv.primar Cristina Tomuț. 

Aceasta a emoționat în cuvântul său „Ce liniște a adus Eminescu!!! E o liniște care  ne lipsește acum, nouă ca nație. Suntem atât de agitați, grăbiți și nu mai știm să ascultăm un vers, nu mai putem să cântăm măcar în gând o linie melodică.

  Da, Eminescu, azi și ieri, și mâine poate fi medicamentul românului pentru a se redresa în acest tumult .

În fiecare dintre noi există, chiar din naștere un vers de poezie. Trebuie doar să scriem mai departe, pe parcursul vieții al doilea vers, al treilea, al patrulea, poate o strofă, o poezie…”. 

Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana,

responsabilă cu promovarea imaginii 

Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana