20.000 de suceveni ar putea primi bani pentru înlocuirea mașinilor uzate. Ion Lungu: „Avem prinși bani în buget, însă așteptăm să se aprobe ordonanța”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 13 iulie, că  Primăria  Suceava are dreptul să caseze 20.000 de autovehicule uzate în cadrul programului guvernamental de înnoire a parcului auto, inițiat de Ministerul Mediului.

Potrivit edilului, proprietarul mașinii casate va primi 3.000 de lei în schimbul mașinii casate, din care 1.500 de lei de la Primărie și 1.500 de lei de la Ministerul Mediului.

Trebuie precizat că atât proprietarul mașinii, cât și mașina ce urmează a fi casată trebuie să îndeplineascăo serie de criterii de eligibilitate, între care: proprietarul nu trebuie să aibă condamnare pentru infracțiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă, mașina trebuie să aibă vechime mai mare de 15 ani, norma de poluare să fie euro 3 sau mai mică și trebuie să fie înmatriculată de cel puțin trei ani în România. 

De altfel, Ion Lungu a subliniat că deocamdată programul nu este funcțional, ghidul de finanțare fiind în consultare publică.

„Nu e simplu. Ca de obicei, prima dată Primăria trebuie să pună toți banii, după care partea noastră de 1.500 de lei o recuperăm de la Ministerul Mediului prin decont. Vor  fi mai multe sesiuni de finanțare. Noi avem dreptul la casarea unui număr de 20.000 de autovehicule uzate. Dar sigur ca să putem ajunge acolo trebuie să parcurgem mai multe etape ale programului. Lucrurile sunt mai complicate. Nu putem mâine să demarăm proiectul. Eu nu pot să intru în  Consiliul Local să aprob partea mea de finanțare pentru că trebuie să fac trimitere la baza legală, la OUG care acum este în consultare publică. Avem prinși bani în buget, însă așteptăm să se aprobe ordonanța”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.