În general, multe dintre persoanele care practică un sport sunt și pasionate de ceea ce fac, indiferent dacă sportul reprezintă sau nu un mod prin care acestea își câștigă existența. Pasiunea vine, de cele mai multe ori, și cu nevoia de sacrificiu, de antrenament constant și inclusiv cu o capacitate de reeducare a minții, întrucât a face sport nu presupune doar un proces de instruire a trupului, ci și a minții, cu toate condiționările și provocările aferente.
De aceea, îți sugerăm, astăzi, 5 lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere, atunci când alegi să practici un sport, iar acesta devine o pasiune pentru tine.
1. Un echipament sportiv adecvat
Când faci un sport, indiferent dacă ești amator sau pasionat, un echipament este mai mult decât necesar. Un echipament fotbal te poate ajuta să previi anumite accidentări, pentru că o încălțăminte potrivită va avea rolul să te ajute să nu aluneci pe gazon și să nu faci bătături atunci când te antrenezi, iar un trening confortabil îți va oferi flexibilitate în mișcări.
De asemenea, ca femeie, o bustiera este mai mult decât necesară. Nu numai că îți protejează sânii (în timpul sportului, ligamentele pot slăbi, deci poate fi afectată fermitatea pielii, ceea ce duce la lăsarea sânilor), ci îți și oferă comoditate și libertate de mișcare.
2. O alimentație sănătoasă
Un factor care contribuie la performanța sportivilor este alimentația potrivită, echilibrată. Această alimentație trebuie stabilită în funcție de fiecare persoană, având în vedere aspecte precum: tipul antrenamentului, efortul depus, greutatea, înălțimea. Totuși, există câteva principii de bază care ar trebui respectate de fiecare sportiv, atunci când vine vorba de ceea ce consumă și cum consumă: adoptarea și respectarea unui program fix de alimentație, micul dejun ca masă obligatorie, consumul zilnic de fructe și legume proaspete, al carbohidraților pentru a asigura energia necesară, al proteinelor și lactatelor. Dulciurile și grăsimile în exces fac parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate. În schimb, grăsimile sănătoase, precum nucile, avocado, semințele, uleiul de măsline sunt recomandate.
Totodată, hidratarea este imperios necesară, întrucât la un sportiv poate apărea foarte ușor sindromul deshidratării, ce are următoarele consecințe: scăderea performanței, apariția accidentelor musculare și a tulburărilor digestive. Așadar, consumul de apă trebuie realizat pe tot parcursul zilei, nu doar înainte, în timpul antrenamentului sau după acesta. Se recomandă, de asemenea, evitarea alcoolului.
3. Un somn odihnitor
Un somn odihnitor presupune un somn de calitate, într-un spațiu bine aerisit, fără zgomote, pe o saltea confortabilă, cel puțin 7 ore pe noapte. Studiile arată că, în cazul sportivilor, un somn mai scurt de 7 ore poate influența performanța sportivilor, crescând, astfel, riscul de rănire și de îmbolnăvire.
4. O atitudine potrivită în fața eșecului
Cariera unui sportiv (indiferent dacă își câștigă existența prin intermediul unui sport sau nu) este alcătuită și din eșecuri și momente mai puțin plăcute. Uneori, acestea sunt chiar mai dese decât realizările propriu-zise. De aceea, un sportiv are nevoie de o atitudine pozitivă, care să se concentreze pe parcursul propriu-zis și nu pe rezultatul final. Așadar, este recomandat ca eșecurile să fie percepute drept șanse de învățare și de perfecționare.
5. Momente de detașare și de relaxare
Oricât ar fi de pasionat de ceea ce face, un om are nevoie de relaxare și de detașare. Este indicat ca momentele de recuperare fizică, dar și psihică, să fie nelipsite din viața unui sportiv și, din când în când, să ia o pauză de la tot.
Alimentația sănătoasă și echilibrată, hidratarea și odihna sunt factori esențiali în viața unui sportiv. Dar și aspectele precum un echipament potrivit, momentele de relaxare și de evadare, o atitudine optimistă sunt importante în viața unui om care este pasionat de sport.
Sursa foto: pexels.com