5 beneficii pe care un câine le poate aduce în viața ta 

A avea un câine este mult mai mult decât un mod plăcut de a petrece timpul cu cineva. Rolul acestuia în viața ta este unul complex. De la îmbunătățirea stării de sănătate până la descoperirea unor sentimente de care nici nu știai până acum că le poți avea. 

Petrecerea timpului alături de cățelul tău poate face minuni pentru calitatea vieții. Mai multe cercetări recente arată că a deține un câine este bun pentru tine din punct de vedere fizic și emoțional. În plus, există numeroase studii ce atestă faptul că atunci când copiii cresc alături de un animal de companie, au parte de un mediu mai sănătos. Fie că este vorba despre un labrador, fie un bichon maltez, fie un cățel de rasă europeană, acesta aduce în familia ta un plus de fericire.

Iată câteva beneficii susținute de știință aduse de prezența unui câine în viața ta:

  1. Dispare sentimentul de singurătate

Fiecare dintre noi are momente în viață când se simte dezamăgit de oameni. Ca urmare, alegem să ne retragem în intimitatea noastră. Sentimentul de însingurare se instalează cu rapiditate și, nu de puține ori, are un puternic efect asupra stării noastre generale de spirit. Câinii pot fi acolo pentru tine chiar și atunci când oamenii nu pot. Oferă dragoste necondiționată, sprijin emoțional și îmbrățișări constante care ajută la evitarea izolării sociale. 

  1. Câinele te poate ajuta să ai o inimă sănătoasă

Deținerea unui câine te poate ajuta să trăiești mai mult. O analiză cuprinzătoare a studiilor publicate între 1950 și 2019 a constatat că proprietarii de câini aveau un risc mai mic de deces. Studiile sugerează că proprietarii de câini au un nivel scăzut al tensiunii arteriale și răspunsuri îmbunătățite la stres. Mai mult, există studii ce atestă faptul că persoanele care dețin un câine de companie și au suferit diferite probleme cardiace în trecut au un risc mai mic de deces comparativ cu cei care nu dețin un astfel de animal de companie. 

  1. Te ajută să scapi de stres

Din păcate, stresul este tot mai des prezent în viața noastră. A deține un câine te poate ajuta să scazi nivelul de stres. Acest fapt stă la baza dresajului special al unor rase de câini pentru a-i transforma în câini de terapie. Chiar și doar mângâierea unui câine familiar poate scădea tensiunea arterială, ritmul cardiac, încetinește respirația și relaxează tensiunea musculară. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că mângâierea unui câine, timp de 10 minute, poate avea un impact semnificativ asupra omului. Participanții la studiu au avut o reducere semnificativă a cortizolului, acesta fiind un hormon major al stresului.

  1. Câinele te poate face să fii mai sociabil

Plimbările zilnice pe stradă, în parc sau pe plajă cu adorabilul tău cățel te pot face o persoană mai ușor abordabilă, indiferent de cât de introvertit ai fi. Acesta este un bun subiect de început de conversație, de la locuri de plimbare până la hrana caini. Conform unui studiu de la Școala Cummings de Medicină Veterinară de la Universitatea Tufts, oamenii care au un atașament puternic față de un animal de companie se simt mai conectați în relațiile lor umane și în comunitățile lor. 

  1. Scade riscul de a dezvolta diabet zaharat

Asociația Americană a Inimii a confirmat o reducere a diabetului zaharat pe lista beneficiilor pentru sănătate ale deținerii de câini. „Oamenii care își plimbă câinii în mod regulat se confruntă cu o treime din riscul de diabet zaharat față de cei care nu dețin un câine.” Diabetul de tip 2, pe care îl dezvoltă persoanele care au un stil de viață nu tocmai corect, poate fi evitat datorită cățelului tău ce te obligă să faci zilnic mai multă mișcare.

Un cățel oferă dragoste și sprijin necondiționat, ceea ce este deosebit de important în perioadele grele. Dacă nu ai deja unul, poți trage o fugă până la adăpostul public din orașul tău de unde poți adopta gratuit un cățel care abia așteaptă să-ți facă viața mai frumoasă. 

 

Sursa foto: Shutterstock