A fost semnat contractul pentru reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, joi, 18 august, la semnarea proiectului de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Trebuie precizat că, după semnarea documentelor, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, i-a conferit ministrului Cseke „Crucea Bucovinei”, pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și a comunității.

Cseke Attila a mulțumit ierarhului pentru distincția oferită, iar în ceea ce privește semnarea contractului, acesta a declarat că reprezintă un angajament respect față de valori și față de valorile creștine.

„Atunci când Guvernul investește sume de la bugetul de stat în reabilitarea unui asemenea ansamblu nu este vorba numai de patrimoniul UNESCO, ca angajament al statului român de a păstra ceea ce este mai mult de o valoare a țării, este o valoare universală, care este și un angajament față de valorile creștine și acest lucru este poate și mai important. Dacă putem să adăugăm ceva în plus să-l predăm generațiilor următoare, cu ceva îmbunătățit, cu ceva reabilitat cu ceva frumusețe în plus, și cred că prin acest proiect asta facem împreună, atunci înseamnă că am încercat să ne facem datoria. Și mai mare va fi bucuria când se va termina această investiție”, a declarat ministrul Dezvoldării, Cseke Attila, după semnarea contractului.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a mulțumit ministrului Cseke Attila pentru că, de fiecare dată, a venit la Suceava cu investiții curajoase. Totodată, șeful administrației județene a subliniat că această zi este foarte importantă pentru județul nostru.

„Mulțimesc bunului meu prieten ministru Cseke Attila pentru că a venit din nou la Suceava cu vești bune, ca de fiecare dată. Probabil că zilele următoare Palatul Administrativ va avea un eveniment ca acesta în cadrul căruia vom semna refacerea lui după incendiu. Cu sprijinul domnului ministru, al primului ministru și coaliției de guvernare. 

Grija față de mănăstiri, de biserici și de ctitorii este și pe agenda noastră, însă uneori sunt posibilități financiare, iar alteori nu. Anul acesta se împinesc 500 de ani de la finalizarea Bisericii «Sfântul Gheorghe» și eu cred că nu este nimic întâmplător. Mănăstirea «Sfântul Ioan cel Nou», timp de 155 de ani a fost reședința Mitropoliei Moldovei. Nu departe de aici este și Cetatea de Scaun, pentru că Suceava a fost și capitala Moldovei, pe care am refăcut-o prin fonduri europene, care este carte de vizită pentru suceveni. Sunt convins că atunci când se va termina acest ansambul arhiepiscopal va fi cinste și mulțumesc ministrului Cseke, un om care, deși nu este ortodox, dar este căsătorit cu o româncă ortodoxă, se implică în astfel de proiecte importante”, a declarat președintele Flutur.

Trebuie precizat că ansamblul este amplasat pe o suprafață de 16.558 mp și va beneficia de mai multe intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă.

Proiectul are o valoare totală de 100.164.000 lei și va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).

Reamintim că Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost construită în perioada 1514-1522, aflându-se  pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei și îndeplinind, inițial, rolul de reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677. Din 1991 până în prezent are statul de Catedrală Arhiepiscopală a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Aici se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse în anul 1589, motivație puternică pentru mii de creștini și pelerini spre a o vizita și a se închina.