Alegeri SUA, 8 noiembrie 2022. Joe Biden și Donald Trump își joacă viitorul politic în acest scrutin. Votul a început deja în unele state

Americanii decid soarta Statelor Unite şi a lumii întregi. Aproape 250 de milioane de votanţi sunt aşteptaţi la alegerile de la mijlocul mandatului preşedintelui. Ultimele sondaje de opinie îi dau favoriţi pe republicani. Victoria lor l-ar putea ajuta pe Trump să revină în Biroul Oval, în timp ce administraţia Biden va trebui să lupte pentru supravieţuire. Iar pe plan internaţional, Ucraina ar pierde un mare aliat. 

Cele cinci îngrijorări ale americanilor care ar putea decide soarta scrutinului. Pe ce mizează democrații și republicanii

De la dreptul la avort la imigraţie, inflaţie, criminalitate şi apărarea democraţiei: preocupările alegătorilor americani sunt diverse, dar unele vor cântări mai mult în momentul votului, marţi, când milioane de americani se pregătesc să-şi aleagă viitorii reprezentanţi, senatori sau chiar guvernatori, relatează AFP.

Inflaţia rămâne prioritatea numărul 1 pentru americani, potrivit tuturor sondajelor. Republicanii îl acuză pe Joe Biden şi partidul său că sunt responsabili pentru creşterea preţurilor în ţară. 

„Zilele astea, de la cumpărături la plinul de benzină, totul costă mai mult”, denunţă Jen Kiggans, candidat conservator la un loc în Camera reprezentanţilor, la volanul unei maşini, într-un spot de campanie.

Democraţii au evitat mult timp să discute acest subiect, de teamă că le va afecta poziţia – cu riscul de a părea deconectaţi de realitate, notează AFP.

Presat de aripa stângă a partidului său să transmită un mesaj clar asupra economiei, Joe Biden a repetat în ultimele săptămâni că „democraţii sunt pe cale să construiască o Americă mai bună pentru toată lumea”. Şi să asigure că republicanii vor fi cei care „vor prăbuşi economia”.

Alegeri în SUA. Statele-cheie în care se decide controlul asupra Congresului 

În atenţie este în primul rând Pennsylvania, cu o veche istorie industrială, unde chirurgul multimilionar republican Mehmet Oz, susţinut de Trump, se confruntă cu fostul primar democrat John Fetterman, în prezent viceguvernator, pentru cel mai disputat loc în Senatul SUA. Câştigătorul are şanse mari să fie cel care decide echilibrul puterilor în camera superioară a Congresului.

Şi Georgia este unul din obiectivele importante. Democratul Raphael Warnock, primul senator de culoare ales în acest stat din sud cu o moştenire grea a segregării rasiale, încearcă să obţină realegerea în faţa fostului jucător de fotbal american Herschel Walker, şi el afro-american. Candidatul republican beneficiază şi în acest caz de sprijinul lui Trump.

Competiţia este strânsă şi în Arizona, Ohio, Nevada, Wisconsin şi Carolina de Sud. Toţi candidaţii republicani îi sunt fideli fostului preşedinte.

În luptă s-au aruncat sute de milioane de dolari, campaniile parlamentare de anul acesta fiind cele mai costisitoare din istoria Americii, transmite Agerpres.

Mizele alegerilor din SUA. Joe Biden ar putea fi suspendat în cazul unei victorii a republicanilor

Un singur loc pierdut sau câştigat în Senat şi Camera Reprezentanţilor va schimba peisajul politic american, cu doi ani înainte de alegerile prezidenţiale. Înfrângerea democraţilor ar fi un vot negativ dat administraţiei Biden şi poate cântări decisiv în revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Deja pe culoarele de la Washington se vorbeşte despre suspendarea lui Joe Biden, în cazul în care republicanii vor deţine puterea în Congres.  

Donald Trump, fostul preşedinte al SUA„Nu putem permite să devină America o ţară comunistă. Dacă noi (republicanii – n.r.) nu începem să câştigăm alegerile în mod evident şi corect, atunci exact asta o să se întâmple, o să devenim o ţară comunistă.” 

Cu un congres majoritar republican, Ucraina are şanse mari să piardă sprijinul Statelor Unite în războiul cu Putin.  

Marjorie Taylor Greene, membră a Camerei Reprezentanților: „Sub conducerea republicanilor, niciun ban nu va mai merge în Ucraina. Ţara noastră este pe primul loc.” 

Dacă republicanii vor fi majoritari şi vor merge până la capăt cu acest plan, analiştii de politică externă cred că raportul de forţe din regiunea noastră va avea de suferit.

Alegerile din SUA au consecințe globale 

Cristian Pârvulescu, analist politic„De aceea, alegerile acestea vor complica şi mai mult rolul Statelor Unite pe plan mondial, nu-l vor simplifica. Să nu neglijăm, însă, faptul că Putin a mizat pe un succes al Republicanilor, nu pentru că Republicanii ar fi pro-ruşi, ci pentru că asta va complica foarte mult exerciţiul administraţiei.”

În unul dintre ultimele mitinguri înainte de startul votului, Joe Biden şi soţia lui şi-au făcut apariţia la o universitate de stat din Maryland, unde au încercat să atragă cât mai mulţi simpatizanţi din rândul tinerilor.  

Jill Biden, prima doamnă a SUA: „Deci, sunteţi gata să votaţi? Sunteţi gata să câstigaţi? Asta e calea. Avem puţin mai mult de 24 de ore să o facem. Şi va fi la limită. Ceea ce facem acum va face o diferenţă!”

Joe Biden, preşedintele SUA: „Nu uitaţi, puterea se află în mâinile voastre. Sunteţi unul dintre motivele pentru care nu am fost niciodată mai optimist în legătură cu viitorul Americii. Uitaţi, America ne reafirmă, conducând lumea în secolul 21. În timp ce călătoresc prin ţara asta, dar şi prin lume, văd o naţiune minunată, pentru că ştiu că suntem oameni buni. Trebuie să ne aducem aminte cine suntem cu adevărat. Suntem Statele Unite ale Americii!”

Alegerile din SUA, din nou sub semnul intervenției ruse

În aceste condiţii, Rusia a început să facă şi ea campanie electorală în Statele Unite şi nu se jenează să recunoască. 

„Am intervenit (în alegerile din SUA – n.r.), intervenim și vom continua să intervenim. Cu atenție, cu precizie, cu operativitate și în felul nostru, așa cum știm să facem”, spune miliardarul Evgheni Prigojin, care a înfiinţat o grupare paramilitară şi a cărui firmă se ocupă de catering pentru Kremlin la recepţiile oficiale. Reacţia administraţiei Biden nu a întârziat să apară. 

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Nu ne aşteptăm ca Preşedintele Putin să acţioneze împotriva lui. Ne-ar plăcea să vedem cum Federaţia Rusă ar acţiona împotriva cuiva care se laudă atât de mult cu faptul că a intervenit în alegerile unui stat suveran. Sigur, ne-am aştepta la asta din partea unui sistem pentru aplicarea legii responsabil, din partea unui guvern responsabil. Dar, desigur, ştim mai bine decât să ne aşteptăm la asta din partea Rusiei.”

Alegerile pun în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 de locuri ale Senatului. Cele mai recente sondaje de opinie îi dau favoriţi pe republicanii lui Trump, scrie observatornews.ro.