Angajații din 18 primării sucevene anunță grevă generală, la începutul lunii februarie

Datele furnizate de reprezentanții sindicatului care îi reprezintă pe salariații din primăriile de comune și orașe arată că angajații din 813 localități pregătesc greva generală, cele mai multe fiind în județul Iași. De asemenea, și angajații a 18 primării din județul Suceava se pregătesc de grevă.

Potrivit Sindicatului Național SCOR, reprezentanții Guvernului nu au mers ca să poarte vreun dialog când au fost înregistrate documentele la Palatul Victoria privind faptul că marți și miercuri vor fi zilele cu grevă de avertisment, adică doar câte două ore, în timp ce de azi într-o săptămână e prima zi de grevă generală. Conform Legii dialogului social, până la declanșarea grevei generale, Guvernul trebuie să îi cheme cel puțin o dată pentru dialog pe sindicaliștii din administrația locală, care cer aplicarea Legii salarizării, în condițiile în care aceștia consideră că au veniturile cu 30% mai mici față de ceea ce prevede legislația, relatează adevărul.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că și administrația locală a primit 5% mărire la salariu de la 1 ianuarie 2024 și a confirmat că instituția a primit notificarea. „S-au luat la cunoștință aceste doleanțe. Probabil pe principiul stăm de vorbă ca să înțelegem foarte bine necesitățile tuturor și soluțiile realiste pe care le avem se va deschide un nou dosar de dialog”, a afirmat Mihai Constantin, într-o conferință de presă.