ANPC interzice vânzarea alimentelor cu etichetă nutri-score de la 1 noiembrie: „Este discriminatorie pentru producători”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să interzică, începând din luna noiembrie, vânzarea alimentelor cu etichetă nutri-score, pe motiv că măsura este discriminatorie pentru producători. Aceste etichete indică, prin litere și culori, care sunt produsele bogate în zahăr, sare și grăsimi.

„Un nordic nu poate mânca ceea ce mănâncă un cetățean european din sudul acestui continent, pentru că au nevoie de aporturi valorice diferite, au nevoie de o cu totul altă alimentație, doar pentru a rezista climei în care aceștia locuiesc. Este adevărat că nici cel din sud nu trebuie să mănânce carne de ren. Și atunci întreb: carnea de ren în sud va fi notată cu D și în nord va fi notata cu A? Iată că toate aceste abordări au nevoie de o etalonare, de o abordare unitară la nivelul Comisiei Europene și abia după aceea vom putea ști dacă și în ce manieră vom putea transmite aceste informații consumatorului”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC, potrivit Digi24.

Ce indică eticheta nutri-score

Nutri-score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calității nutriționale a produsului. Sunt 5 litere de la A la E și 5 culori.

Verdele indică alimentele pe care le putem consuma des și în cantități mari, adică produsele cu cea mai înaltă valoare nutrițională, galbenul înseamnă prudență, iar la portocaliu și roșu consumul trebuie să fie limitat.

Măsurătorile nutri-score se fac pentru o sută de grame sau o sută de mililitri de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului – conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume, iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea – valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate.

La noi, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, nu este obligatorie, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse. Însă numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul. Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor a apărut în Europa la cererea Organizației Mondiale a Sănătății, care a cerut Comisiei Europene să introducă în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.