PSD cere urgentarea procesului de reglementare a pieţei de energie şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili

PSD va propune în coaliţie rediscutarea în regim de urgenţă a propunerii sale iniţiale pentru reglementare a pieţei de energie pentru o perioadă limitată, arată comunicatul de presă al partidului. Scopul acestei soluţii este să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile. Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii Comisiei Europene intenţionează să introducă un mecanism de plafonare a preţurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni, conform sursei citate.

Încă de la începutul crizei energetice PSD a susţinut că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale.

Potrivit sursei menţionate, o altă propunere a PSD, enunţată încă din luna ianuarie 2022, şi care va fi reluată în coaliţie, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

PSD aminteşte că, tot la iniţiativa social-democraţilor, actualul Guvern a aplicat deja această soluţie de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri de sprijin ţintite către categoriile sociale cele mai vulnerabile, exemplul cel mai relevant fiind cel al tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, conchide sursa precizată, scrie psnews.ro.