Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei cu privire la bursele neplătite ale elevilor

Ministerul Educației, a anunţat că a convocat, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi, pentru a analiza situația plății burselor elevilor la nivelul întregii țări, după ce, în mai multe județe, elevii nu au primit bursele.

Miercuri seară Ministerul a convocat în regim de videoconferință toți inspectorii școlari din țară privind situația plății burselor, după ce Edupedu.ro a scris că sunt probleme în țară la plata burselor de studiu, performanță, de merit și sociale.

Acestea nu au fost plătite deși un ordin de ministru precizează că „trebuie plătite până în data de 15 ale lunii.”

Mâine, inspectoratele școlare vor avea videoconferințe cu directorii de școli din județ “pentru a avea o situație clară la nivel de școli,” scrie în precizarea de la ministerul Educației.

„Cu privire la execuția bugetară la nivelul UAT-urilor, Ministerul Educației a luat legătura cu Ministerul Finanțelor, care a transmis o situație actualizată. Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, banii necesari plății burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri. În conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art1., alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație”.

Din informațiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de mâine (joi – n.r.), videoconferințe cu directorii de școli din județ”, transmite Ministerul Educației.

Cu privire la circuitul fondurilor necesare burselor, Ministerul Educației amintește că Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare și le direcționează către școli.

„Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, potrivit Ministerul Educației, scrie psnews.ro.