Arafat: Pentru obiecte căzătoare, pentru orice situaţie care ştim că ameninţă populaţia şi ştim că vine, se dă mesajul Ro-ALERT

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că în cazul în care în spaţiul aerian al României ar intra „obiecte căzătoare”, precum rachetele, populaţia din zona aflată în situaţie de risc ar fi alertată prin mesaj Ro-ALERT pentru a se adăposti. „Nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-ALERT. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-ALERT, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, spune oficialul din Ministerul de Interne.

„Dacă ştim că vine în zonă şi dacă se dă informaţia, se poate da Ro-ALERT. Numai că, din nou, mesajele Ro-ALERT, chiar dacă se dau foarte repede, s-ar putea să apară concomitent sau după, sau foarte scurt timp înainte şi oamenii să trebuiască imediat să se adăpostească dacă este ceva. Din fericire, până acum, nu a fost nevoie, nu a fost cazul. Dar da, pentru obiecte căzătoare, pentru orice situaţie care ştim că ameninţă populaţia şi ştim că vine, se dă mesajul Ro-ALERT. Pentru asta este făcut sistemul Ro-ALERT”, a afirmat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă România.

Întrebat dacă autorităţile au fost puse, de la începutul războiului din Ucraina, în situaţia de a lua în calcul emiterea de astfel de mesaje, Arafat a răspuns că se fac monitorizări, dar dacă obiectele „se îndreaptă în altă parte” populaţia nu este alertată.

„De a ne gândi… nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-ALERT. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-ALERT, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, adaugă Arafat.

Întrebat dacă  autorităţile au ajuns vreodată în punctul în care să îşi pună problema dacă emit sau nu un astfel de mesaj, Arafat a răspuns: „Poate o singură dată a fost aşa ceva, de ceva timp, dar, din nou, spun foarte clar: nu este o chestiune care să panicheze oamenii, este o chestie care se monitorizează, când ai un război lângă tine orice poate să apară, ca şi discuţie”

Acesta subliniază că există „toate conexiunile” care le dau posibilitatea autorităţilor române să emită astfel de mesaje de avertizare a populaţiei, dacă va fi cazul, scrie psnews.ro.