Directorul DJS Suceava, Daniela Știrbu, a explicat de ce județul nostru este fruntaș la numărul de persoane casnice

Directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Suceava, ec. Daniela Ştirbu, a prezentat joi, 23 februarie, în Ședința Colegiului Prefectural, datele caracteristice județului Suceava rezultate în urma Recensământului populației și locuințelor 2020.

Potrivit ec. Daniela Știrbu, la Recensământul general Agricol 2020 județul Suceava a deținut locul 2 în ce privește numărul de exploatații agricole eligibile pentru recenzare, cu 151.344 exploatații agricole.

 Din anul 2021 s-a schimbat metodologia în sensul că persoana care lucrează în agricultură cel puțin 1 oră, pentru producerea de bunuri în scop de autoconsum și care nu caută în mod activ un loc de muncă, nu este considerată ca fiind parte din populația activă.

„Procentul mare al persoanelor plecate la muncă în străinătate influențează și el.  Aceste persoane au familii în țară care își reduc activitatea la munca agricolă doar pentru partea de autoconsum, pentru a putea avea grijă de copii”, a spus Daniela Știrbu.

De altfel, aceasta a subliniat că și creșterea populației de alte confesiuni a determinat ca județul Suceava să aibă cele mai multe „casnice”. Directoarea Direcției Județene de Statistică Suceava a explicat că numărul de copii  născuți în aceste familii depășește media.

„Astfel, vorbim de renunțarea la activități contra plată sau cu scopul obținerii de profit, în favoarea creșterii și educării copiilor. (exemplu – numărul persoanelor aparținând Cultului Creștin Penticostal a crescut cu 1,7% față de RPL 2011)”, a conchis Daniela Știrbu.