Avertismentul medicilor: Valul de viroze s-a intensificat după sărbători, în plină criză a medicamentelor

800 de pacienți cu viroză respiratorie s-au prezentat în doar o zi la camera de gardă a unui spital din București. Doctorii sunt copleșiți de numărul mare de îmbolnăviri.

Epidemiologii susțin că este foarte rău acum, dar ce e mai rău abia acum urmează. Ei se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să explodeze în ianuarie și februarie.

Și pentru că sunt probleme și cu medicamentele pentru viroză, Ministerul Sănătății a decis să blocheze exporturile pentru următoarele 6 luni.

Spitalele de pediatrie sunt și mai pline acum, după sărbători. Părinții caută cu disperare medicamentele pentru gripă sau viroze.

Zilnic, sute de copii ajung și în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală.

Veștile nu sunt deloc bune. Cazurile vor crește și mai mult în săptămânile următoare, avertizează specialiștii.

”Testăm copiii cu simptomatologie respiratorie de virus gripal și testele sunt pozitive de foarte multe ori. Cred că doar 12 noaptea a fost un moment fără nici o foaie pe masa de prezentări. Și ianuarie și februarie aș putea să spun că vor fi luni cu vârfuri ale incidenței bolilor respiratorii, pentru că este anotimpul și este vârful de circulație al acestor virusuri respiratorii, inclusiv virusul gripal”, a declarat Alina Antohe, medic UPU la Spitalul Marie Curie din București.

În ultimele 24 de ore, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală s-au prezentat peste 130 de pacienți. Cei mai mulți au ajuns la spital din cauza infecțiilor respiratorii, dar și din cauza problemelor cardiace.

Din păcate, valul de infecții respiratorii se suprapune peste cea mai gravă criză a medicamentelor.

”Nu știm în momentul ăsta ce se va întâmpla în perioada următoare. Într-adevăr, stocurile de medicamente, mai ales de antibiotice, dar și de medicamente care conțin paracetamol și care sunt foarte importante pentru copii, sunt practic la un nivel incredibil de mic”, a declarat Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada următoare se va suspenda pentru 6 luni exportul de antitermice și antibiotice pentru copii, scrie a3.ro.