BABĂ ÎN COTRUȚĂ*, CU CEAI FIERBINTE

BABĂ  ÎN  COTRUȚĂ*, CU CEAI FIERBINTE, DE MENTĂ

Nu sta, lele, în cotruță

ieși afară, olecuță !”  folclor bucovinean, ușor cenzurat.

Cu ce-ncălzește baba ceaiul?” citat din „Opere Alese”, vol.III, „Despre baba bucovineană și nevoile sale”, cap.13, în pregătire la editura CJ al PNL Suceava și vol. IV – „Ce-i de făcut?  A7, A8, astăzi și mâine”, de Drulă, cu prefață de academician Ion Balan.

Babă in cotruță, cu ceai fierbinte 001

Gheorghe-al nostru s-a dus la al XIV-lea Congres al PNL cu o listă bătucită de revendicări și observații grele, el i-a flancat pe toți zurbagii și certăreții din PNL, i-a pus ori la punct ori la virgulă, i-a mai amenințat și cu o legare cu lanțuri, undeva, la un sens giratoriu din orașul  Milișăuți  ori la intrarea în municipiul Suceava, la autostrada de un metru a lui Mandachi, să le crape obrazul la toți, când l-or vedea pe dumnealui, în costum popular, cu pălărie de gabor de pe Bârgaie (cf. mai jos!)

Babă in cotruță, cu ceai fierbinte 002.1

…curauă, ie bărbătească bucovineană, bundiță cu jderi de dreapta, toate ale instructorului de dans politic tematic, deci când l-or vedea legat de borna lui Mandachi cu lanțuri de drujbă!

De aia , dumnealui – vrednic este, n-am ce zice – s-a întors de la Congresul bătăușilor liberali (ne permitem această licență în baza unor declarații publice ale fostului Orban…) cu titlul de prim-vice în bandulieră, băgați de seamă că s-a suflecat, a scuipat în palme (nu ca unele slugi ale sale, înspre adversari, nu…) și s-a apucat de A7, A8, chestiunea încălzirii ceaiului babei fiind, se subînțelege, a și fost tranșată pozitiv!

FIVE  O’CLOCK  TEA

În cotruță stă baba, cuminte,

Destrăbălându-se c-un ceai fierbinte

Gheorghe al nostru s-a întors ferice

De la Congresul PNL, prim-vice!

 

Și nu mai are nici o grijă baba

Gheorghe cel vrednic și-a făcut, acolo, treaba

Mare, mare ți-e mila, Doamne, mare om

Că și pe Lajos Orban l-a dat jos din pom!

 

Plin de succesuri, glorios, la slujbă

Când s-o-ntoarce, cu lanțuri de drujbă

Se va lega și, tot așa, mort, copt

Va rezolva problema lu’ A7 și A8!

 

Și-apoi, tot glorios, când va scăpa din lanțuri

Va frige la podele o sută de danțuri!

Babă in cotruță, cu ceai fierbinte 003

*cotruță – cotrúță f., pl. e (orig. comună cu ung. katroc, ketrec, alcov. Cp. cu cotroc și cotlon). Est. Spațiu dintre sobă și părete: zît, mîță, din cotruță!. V. firidă.

sursa: Scriban (1939)

n.n. –  în cotruță, pe cuptor, stă baba, soacra, copiii, când este ger mare afară… Evident, stau pe rând, nu simultan, este un spațiu strâmt, un refugiu tactic, cu implicații în plan domestic… Pe cale de dispariție, nu atât babele cât, mai ales, cotruța…

Babă in cotruță, cu ceai fierbinte 000

Redacția ZDB: Mugur Ciumică