BALADA UNUI CREIER MIC, nr. V

BALADA UNUI CREIER MIC, nr. V

Ziarele și televiziunile au dat pe dinafară de știrea potrivit căreia orașul Rădăuți a rămas, cam două zile, zic ei, fără apă caldă și căldură, domnul Bogdan Loghin, politruc rătăcitor, a strigat de câteva ori : help, help!  …Iar  salvatorul Bukowinei și, mai nou, al nației, a făcut ce-a făcut, cum numai el știe, și a intervenit pe la cunoștințele sale din guvern cu prestigiul autorității sale sau, mă rog, cu autoritatea prestigiului său de „hatârgiu”*  și a deblocat situațiunea, în pauzele dintre grelele runde ale negocierilor de aburire reciprocă, că care să fie mai întâi prim ministru, fiindcă este clar că ăla care pică al doilea va fi prim ministru la Sfântu-Așteaptă, dată certă până la care funcționează coalițiile în patria noastră! Parcă vedea, cu ochii minții, desigur, cum se dezmorțesc caloriferele în Rădăuți, apoi babe&moși zglobii, lăcrimând de fericirea hatârului său!

Adecă cum „hatârgiu”? Ce zice la dicționarul lui Scriban, vezi mai jos, însă ce zicem noi-înde-noi, cu aplicație la Herr Ghitza, iaca: dumnealui așa a fost întotdeauna, nu a rezolvat lucrurile după cum prevede legea, după cum este la constituție sau instituțional, nu într-un cadru normal, democratic, în care instituțiile funcționează iar hatârul este un arhaism și doar atâta…

El face hatâruri, cu alți hatârgii, el se cunoaște cu Cseke Attila, ca să nu-știu-ce (în vremea renegatului Lajos Orban), ceva de drumuri, poduri, variante ori mai lungi ori mai late, ori mai exprese ori auto, mai era puțin și ne făcea și metrou, măcar între cele două spitale importante – cel nou și cel vechi… Hatârul era pornit, era ireversibil, să fi fost – dzicu unii – chiar ceva studii de fezabilitate, numa’  că s-a încălecat cu altă rundă de hatâruri, cele determinate de belirea și punerea pielii pe băț a hîcleanului Lajos  Orban, operațiune, destul de grea, fi’n’că era ca o operație pe cord deschis, renegatul Lajos fuseseu, la rândul său, furnizor de hatâruri contra una buc. palton, acuma el urma să fie de-hatârgit, luat palton, dat șut în kur, alte drăgălășenii – că ce încredere (și-au tras pe seamă Gheorghe al nostru și Ion de Salcea) poți să ai în unul care a ascuns faptul că a cârtit împotriva binefăcătorului nostru suprem, care le-a perdut alegerile cele mai importante pentru guvernul meu, care a dat ministerele cele mai grase la neomarxiști, ăia care, hmm, fac spirale în kuru gol, își beau urina precum și alte destrăbălări, încă neagreate în UE, fie chiar în secțiunea LGBT+Q-istă ! Dă-l încolo de palton, trebuia, în fine, să ne gândim că cine nu-și poate lua singur palton, măcar, cum o să ne aducă el autostrăzi și turism kklu, cine se uită la așa unu’ ??

Deci, Herr Schmetterling l-a trimis, cu titlu de hatâr, pe Lajos unde îi este locul și, tot cu titlu de hatâr, l-a scornit, la toartă cu alți hatârgii  pricepuți cu săgeată ridicată, și ne-a procurat hatârul  numit Kâtzu, el a promis ferm și mult mai serios decât Lajos că autostrăzile vor trece, frate, chiar peste Piața Mică, îmbârligate, Ghitza tocmai confecționase hatârul cu autostrăzile A7 și A8, toate cele! Însă, lucru’ dracului, Câțu s-a fleșcăit, inclusiv ca hatâr, imediat după congres, noroc că rezervorul de hatâruri al domnului Flutur nu s-a epuizat, așa că nu a ezitat să-l dea la o parte și pe Câțu, el asta negociază acum, noi hatâruri sub domnia generalului care a cucerit Iraqul pe când talibanii nu erau atenți, domnul Ciucă, tot domnul Ghită a aruncat o salvă de hatâruri și înspre sărmanii pesediști de la Suceava, i-a scos în lume, le-a dat straie, perspective, job-uri bulănoase, i-a omenit pe alde Boby&Stan of CUASC-ul pensionarilor, în sensul că  „na-vă, mă și vouă, ceva măduvă să mai prindeți culoare la obrăjori, na-vă vouă și celor care au fost la voi câte un hatâraș, de la mine, eu sunt procurorul de hatâruri cel bun, veniți la mine și vă voi face oameni!” Oameni de stat!

Baba la frapiera001

Imaginea confecționării unui hatâr istoric: „Sunt Gheorghe Flutur și vă spun: Traian Băsescu-i cel mai bun!Ceea ce s-a și dovedit!

Dar să fie, oare, doar o achiziție fluturească de ultim mandat, acuma să fi scos el asta cu hatârurile?

Aber nein, frau Angela!

Baba la frapiera002
Hatârgii-adjuncți, confectioneuri, diseuzi&diseuze…

 

Baba la frapiera003
Hatârnic-Șef, dând semnalul!

 

Baba la frapiera004
Plantare hatâr + ficus

 

Baba la frapiera005.2
Importanți  hatârgii culturali, care ne-au făcut oameni pre noi iar pre Bukowina au pus-o pe hartă! De ce oare un Parchet așa serios, cu veleități și competențe superioare, mai chinuie plebea și 1/4 & 1/8 docții…!?

 

Baba la frapiera006
Mama hatârurilor, amuleta de leac, cine o avea la gât avea spor la toate! Numa’ să fi pus mâna pe ea, fie și  pe secțiuni!

 

Baba la frapiera007
Hatârgiu-asociat, mic ș-al dracului, clocind, pesemne, o piesă dramatică în două acte, în care să fi avut el rolul principal: liceu lung, viol scurt, sau viceversa, operă de ficțiune? Nu știm, încă n-a trecut de șpalturi!

Iaca, mai sus, câteva dintre numeroasele hatâruri/hatârgii cu care ne-a pricopsit domnul Ghitză… Toate se rezolvă la el cu câte un hatâr cu care ne fericește precum feudalul iobagul… Pe cine n-a adus el la Suceava, în lucrarea sa de hatârgiu, madamme Udrea cea miezoasă, domnul cel kior de beat, unii ne stau pe cap și-acuma cu derogare, hatârgii-adjuncți sau consilieri într-ale hatârgismului: stați ghinișor că vă lovesc eu mintenaș cu câte un hatâr!

Numai la statistici nu a reușit, deocamdată, mare lucrare de hatâr, alea ne scot codași la toate cele, în siajul județelor Vaslui și Teleorman, uitându-ne cu jind la juponul Botoșaniului, care ne-a depășit în trombă…

Cât despre situațiunea de la Radăuți, acolo unde televiziunile ne-au arătat portrete de babe morfolindu-și tulpanul, de frig, clănțănind din proteză ca mitraliera M-43 la Stalingrad (aia care avea o cadență de tragere mare, se auzea doar un fâșâit, ca de fermoar…) ar mai fi de spus puține lucruri, cum ar fi:

La Radauți, ca și în multe alte locuri din fragmentul de Bucovina care ne-a mai rămas, s-au construit multe blocuri în comunism, pentru clasa muncitoare care conducea țara prin reprezentanții ei… Acuma clasa muncitoare a dispărut, la fel și locuitorii de la blocuri care „beneficiază” de încălzire din sisteme centralizate… Există mai puțini muncitori, mai puțini chiar decât kurve pe centura circulară, care încă nu au sindicate… Când și când, primăriile fac manevre de iarnă-primăvară cu babele și moșnegii care mai locuiesc prin blocurile cu un grad de ocupare de cel mult 40%, îi mai amenință că le taie centralele, le mai iau căldura și apa…

Lumea bună, burghezia în re-formare, locuiește însă la case, ei sunt clasa mijlocie, doar când babele știrbe mai apar pe la televizor sare și Herr Ghitză cu un proiect de hatâr, rezolvat și apoi trâmbițat de el însuși sau de gorniștii publicitari, adecă cei ce se nutresc din mila sa, prin măduvă de publicitate, obezi  închinați, scriitori de metrou (lasă că se știu…) și de casa de cultură de la Ciprian…

Care dau ca sigur că nu mult și intrăm în faza de societate capitalistă multilateral dezvoltată și  înaintare a României spre Raiul UE, transportați de un tramcarici cu mai multe viteze… Lasă că se întoarce Ghitză de la București, cu pielea hîclenilor pe băț și ne explică el cum a fost, cum ne-a scăpat de reacțiune, pe care a anihilat-o prin asimilare sau asociere …

Baba la frapiera008

 

Baba la frapiera009

„Este un om cu bătături în palmă, care știe și limbi străine, dar care lucrează și la munca de jos”

De la ce ar putea să fie bătăturile? Întrebare pentru Flutur Gheorghe, autorul panseului de mai sus.

BABĂ RECE ÎN CONTEXT FIERBINTE, LA RĂDĂUȚI

De ce îngheață babele, iarna, într-o casă veche? Cum se încălzesc ele? Întrebări recurente, by M.C.

 

Primarul Loghin nu-i om prost

Pupatu-i-a condurii lu’ Viorica

Apoi, văzând că nu prea are rost,

Pupat-alt kur și n-a pățit nemica!

 

Adecă, ca să meargă Rădăuțiul șnur,

A așezat, la rece, babele în frapieră

Că s-a deschis sezonul la pupat în kur

Și Flutur i-a croit, pe țocuri, carieră

 

Politică, că cât au stat babele-n frig

Proteza-n gură să fi devenit casantă!?

Trebe și suferință ca să ai câștig

Și satisfacții, pe bandă rulantă!

 

Corpul electoral pe Nistor l-a repudiat

Și-a pus în loc pupincurist zglobiu

Casant sau nu, rădăuțeanul înghețat

Se poate încălzi și cu-n rachiu

 

Moșul și baba să nu stea degeaba,

Să lucre, noa, pe lângă casă

Ca domnul Loghin să-și termine treaba,

Mare sau mică, dar aleasă…

 

Căci iarna nu-i ca vara, cum a spus

Un clasic cu vedere-mbârligată

Că și pe Olăreanu l-ai iubit nespus

Și-acuma, rădăuțene, ai nota de plată.

 

Din Bogdan Vodă-Loghin, chiar, coborâtori

O să te scalzi în apă rece, până mori!

Baba la frapiera010

*hatârgiu – hatîrgíŭ, -hĭoáĭcă s. (d. hatîr). Fam. Care face hatîrurĭ: Costache Sturza era hatîrgiŭ, dar banĭ nu lua (R. Rossetti, VR. 1922, 10, 95). Care se folosește de hatîr, favorit, protejat: razele soareluĭ se răsfrîng numaĭ asupra cîtorva cunoscuțĭ hatîrgiĭ (Șăin.). sursa: Scriban (1939)

Redacția ZDB: Mugur Ciumică