Bărbat din Vatra Moldoviței, prins la furat lemne. Wola cu care încărca materialul lemnos, căruța, drujba și topoarele, indisponibilizate de polițiști

Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și verificările în fondul forestier, fiind indisponibilizat un Utiliaj tip Wolă  utilizat la exploatarea și tăierea ilegală de material lemnos. 

Au fost aplicate amenzi și au fost confiscați peste 30 metri cubi de cherestea și material lemos în valoare de cca. 15.000 lei. 

La data de 08.02.2024, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au obținut o informație cu privire la faptul că în fondul forestier al Ocolul Silvic Marginea, o persoană care a tăiat și sustras doi arbori.

În urma deplasării cu operativitate la fața locului și a cercetărilor efectuate a rezultat că în fondul forestier, în parcela U.A, 72 A, U.P. II Bercheza, pe raza comunei Sucevița, un bărbat a tăiat și sustras doi arbori, aceștia fiind transportați cu un utilaj de manipulare a lemnului, într-o căruță, care se afla la fața locului.

S-a procedat la legitimarea persoanei în cauză, rezultând că acesta este un bărbat domiciliat în comuna Vatra Moldoviței, sat. Ciumârna, județul Suceava. Acesta  se afla lângă o căruță care era încărcată cu bușteni specia rășinoase, el menționând că materialul lemnos provine de la doi arbori din specia rășinoase, pe care anterior i-a tăiat și ulterior i-a transportat.

În proximitatea acestei căruțe a fost identificat un motofierăstrău, două topoare, un lanț metalic, o canistră din plastic și o centură de fixare a mărfii.

Cu privire la aceste bunuri, bărbatul a declarat că îi aparțin și că acestea au fost utilizate la tăierea, cioplirea, respectiv la manipularea materialelor lemnoase.

Tot în zonă a fost identificat și un utilaj de tip volă, ce avea în cupă șase bucăți de lemn, cu o lungime de 40 cm, bărbatul menționând că acestea fac parte din arborii pe care anterior i-a tăiat.

Ca urmare a inventarierii masei lemnoase s-a constatat că cei doi arbori au împreună un volum total de 3.518 mc și au o valoare de 2.090 lei, depășind de 10.7 ori prețul unui mc de masă lemnoasă pe picior la data săvârșirii faptei.

Întreaga masă lemnoasă a confiscată și a fost predată în custodie  Ocolului Silvic Marginea – Direcția Silvică Suceava.

Cu privire la împrejurările identificării în fondul forestier, bărbatul a declarat că în data de 08.02.2024, în jurul orelor 11.00, a luat vola fratelui său din zona Pasului Palma, fără acordul acestuia, a legat de aceasta o căruță și s-a deplasat în fondul forestier administrat de către Ocolul Silvic Marginea, pentru a sustrage arbori.

Polițiștii au dispus ca bunurile folosite la săvârșirea faptelor respectiv utilajul de tip volă, atelajul hipo, motofierăstrăul, cele două topoare, centura de fixare a mărfii și o canistra de aproximativ 10 l de benzină, să fie ridicate  pe bază de ordonanță, deoarece constituie probe în procesul penal.

În cauză a fost întocmit dosar penal urmând a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de “tăiere ilegală de arbori” și de “furt de arbori”.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.