Berchișești, 550 de ani de atestare documentară. Violeta Tăran: „Este de datoria noastră să transmitem generațiilor care vor veni tradiția, portul și graiul nostru românesc”

Primăria și Consiliul Local Berchișești în parteneriat  cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina au organizat duminică, 10 septembrie, a.c., ample manifestări dedicate împlinirii a 550 de ani de atestare documentare a comunei.

Evenimentele au debutat sâmbătă la Centrul de Artă și Tradiții cu o serie de evenimente culturale, artistice, literare, expoziții de pictură, muzică, expoziții de fotografie și de icoane, lansarea unei monografii a satului Corlata și a albumului renumitului sculptor Vladimir Florea. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu șezătoarea copiilor.

Ziua de duminică, 10 septembrie, a fost dedicată concertelor cu interpreți consacrați și ansambluri prestigioase, din județ,  din țară dar și din  Republica Moldova și Ucraina. Ea a debutat cu o frumoasă paradă a portului popular care a parcurs traseul Centru-școala Berchișești acolo unde pe o scenă special amenajată au avut loc concertele. În fruntea coloanei au fost doi buciumași urmați de o ”ceată” de  gorniști  și o fanfară care au asigurat fundalul sonor. Mulți dintre participanții la paradă în special copii au arborat steaguri tricolore dar și steaguri ale Ucrainei și Republicii Moldova. Participanții au fost primiți la Școala Berchișești cu pâine și sare de către primarul Violeta Țăran și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.

Pe scenă au urcat Pepe, Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”, Fetele din Botoșani, Laura Olteanu, Marian Gogan, Reghina Alexandrina, Fanfara de la Vorona, Doina și Ciprian Petroaie, Cristian Rizescu, Ionuț Nicoale Pascu, Gabriela Teișanu, Petronala Butnariu, Ansamblul ”Altița”, Ansamblul ”Floricica de la Munte” Piatra Neamț, Ansamblul ”Urmașii lui Ștefan” Mahala-Ucraina dar și Grupul de copii ai școlii din Berchișești, Ansamblul folcloric ”Botnenii” și Ansamblul folcloric ”Plaiurile Berchișeștiului.

La Zilele comunei Berchișești a participat un număr mare de primari din Republica Moldova, aceștia răspunzând cu mult drag invitației edilului Violeta Țăran.

Printre invitați s-au numărat Petre Plugaru din localitatea Bardar, Marcel Snegur din localitatea Parcova, Vasile Sîrbu din localitatea Căzănești, Ion Tulbure din localitatea Tîrșiței, Oleg Dorzimoschi din Dărcăuți, Valentina Mesina din Ruseștii Noi, Ghenadie Perețeascu din  Bacsan. De la aceste evenimente nu au lipsit nici Elena Nandriș, primarul localității Mahala din Ucraina cât și Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

Sentimentul profund pe care toți acești edili l-au transmis la Berchișești, a fost acela al unirii.

„Mi-aș dori să participăm la o zi de mare sărbătoare și să serbăm unirea dintre țările noastre”, a declarat primarul Vasile Sîrbu din localitatea Căzănești.

Despre unirea dintre Republica Moldova și România a vorbit și primarul localității Dărcăuți, mulțumindu-i primarului comunei Berchișești pentru tot ceea ce face.

 

„Vă apreciem pentru că atât dumneavoastră  cât și alți colegi primari prin eforturile de înfrățire, prin legăturile culturale pe care le faceți cu noi cei din Republica  Moldova, din Ucraina și de partea  cealaltă a Prutului vă străduiți să topiți gheața care s-a creat în urmă cu  200 de ani  când Imperiul Rus ne-a rupt de la Patria noastră mamă care a fost cnezatul, voievodatul Moldova. Acum în secolul XXI prin legăturile culturale, istorice,  prin legăturile de neam și țară ne putem apropia,  putem topi acele zăgazuri și ziduri care au fost create artificial de Imperiul Țarist, URSS și Federația Rusă acum. Toată lumea intelectuală din Republica Moldova, oameni care cunosc de unde se trag rădăcinile, de unde s-au născut, nu uită niciodată că patria noastră este România, că capitala Moldovei medievale a fost Suceava și că mai devreme sau mai târziu toți vom trăi într-un stat comun. Sângele apă nu se face”, a spus primarul Oleg Dorzimoschi de la Dărcăuți.

Profund impresionată, Violeta Țăran, organizatoarea acestui eveniment cultural extraordinar, și-a manifestat dorința de unire cu Republica Moldova.

„Trăiesc cu speranța că la următoarea întâlnire vom fi o singură Românie”, a subliniat edilul Violeta Țăran.

 

 

„Sunt mari emoții pentru mine pentru că nu am crezut niciodată că voi avea atâta cinste și onoare să sărbătorim  împreună un eveniment atât de important. Ieri am avut ocazia să ne întoarcem în timp și împreună cu locuitorii comunei să trăim momente pe care le-au trăit înaintașii noștri: expoziție de fotografie, casele vechi ale comunei, expoziție de costume populare, montajul prezentat de fetele din primărie și cadrele didactice de la Școala Berchișești, prezentarea de către copii a dansurilor populare și am încheiat cu o șezătoare și cu o expoziție muzeală. Este de datoria noastră să transmitem  copiilor noștri, nepoților noștri, generațiilor care vor veni tradiția, portul și graiul nostru românesc.

Un popor care nu are istorie, care nu are port, care nu are tradiție, care nu are obiceiuri este un popor fără identitate aș spune eu este ca și un copil care nu are părinți. Această  festivitate s-a putut organiza cu spriijinul Consiliului Județean și al Consiliului Local  Berchișești având un contract de parteneriat. Vreau să-i mulțumesc domnului  președinte și Consiliului Județean pentru faptul că au încheiat acest parteneriat cu noi. La mulți ani Berchișești”, a declarat Violeta Țăran.

De menționat că primarula  oferit președintelui Flutur placheta aniversară ”Berchișești-550 de ani. Berchișești datează din 13 septembrie 1473, iar în acest an se sărbătoresc și 18 ani de la reînființarea comunei.