Bilanțul furtunii de aseară: copaci doborâți, stâlpi căzuți în stradă și un acoperiș smuls

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate s-au produs mai multe situații care au necesitat intervenția pompierilor militari. Astfel că, pe timpul nopții s-a intervenit pentru: degajarea unor arbori căzuți pe două autoturisme din municipiul Suceava, degajarea unui arbore căzut pe carosabil în Rădăuți, degajarea unor arbori căzuți pe carosabil în municipiul Vatra Dornei, degajarea unui arbore căzut pe carosabil în comuna Ilișești, degajarea unui arbore căzut pe carosabil în comuna Vicovu de Jos, degajarea unor stâlpi, dar și a unui arbore, căzuți pe carosabil în orașul Vicovu de Sus, degajarea unor arbori căzuți pe carosabil în comuna Horodnic de Sus, prrecum și în comuna Bilca, acolo unde un acoperiș al unei case de locuit a fost luat de vânt.

Reamintim cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

̆ ̆ ̂ ̂ ̆ ̆:
– Întrerupe orice activitate în aer liber;
– Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior;
– Închide bine ferestrele şi uşile;
– Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit);
– Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare;
– Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

̂ :
* Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
* Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!❕❗
* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Mai multe informații găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro