BioNTech va scoate pe piață un vaccin împotriva cancerului. Când încep testele

Guvernul britanic și compania germană BioNTech au semnat un parteneriat pentru testarea potențialelor vaccinuri împotriva cancerului și a altor boli. În context, ONG-urile au avertizat că orice descoperire trebuie să rămână la prețuri accesibile.

Pacienții bolnavi de cancer din Anglia vor avea acces timpuriu la teste care implică terapii personalizate cu ARNm, inclusiv vaccinuri împotriva cancerului, care au ca scop stimularea sistemului imunitar pentru a ataca celulele dăunătoare.

Acestea vor fi administrate pacienților aflați în stadii incipiente și târzii și vor viza atât celulele canceroase active, cât și prevenirea revenirii acestora, notează gandul.ro.

BioNTech deschide noi centre în Marea Britanie

Potrivit CNBC, BioNTech va înființa noi centre de cercetare și dezvoltare în Marea Britanie, cu un laborator în Cambridge și un sediu central în Londra. Gigantul din Big Pharma își propune să livreze 10.000 de terapii pacienților din septembrie 2023 până la sfârșitul deceniului.

Compania a dezvoltat unul dintre cele mai larg distribuite vaccinuri Covid-19, alături de compania farmaceutică americană Pfizer.

CEO-ul BioNTech, Ugur Şahin, a declarat că a învățat lecții din pandemia de coronavirus despre colaborarea dintre Serviciul Național de Sănătate britanic, cadrele universitare, autoritățile de reglementare și sectorul privat în dezvoltarea medicamentelor. Aceste lecții sunt azi aplicate.

ONG-urile atacă politica prețurilor practicată de Big Pharma

Tim Bierley, un militant al ONG-ului britanic Global Justice Now, a declarat că marile companii din industria farmaceutică practică prețuri exorbitante la noile medicamente, chiar și atunci când banii publici au jucat un rol cheie în aducerea lor pe piață.

„Guvernul are datoria morală de a împinge BioNtech să stabilească prețul acestui vaccin care ar putea salva vieți, astfel încât să fie accesibil tuturor”, a spus Bierley.

Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic al Alianței pentru Vaccinul Poporului – un grup global de organizații de sănătate, economiști și activiști -, a declarat că veștile despre acest studiu sunt bune, dar că orice rezultat „aparține oamenilor”, datorită fondurilor publice implicate.

Un purtător de cuvânt al Executivului de la Londra a declarat pentru CNBC că cercetarea se află într-un stadiu prea timpuriu pentru a discuta despre prețuri și distribuție, potrivit psnews.ro.