Bogdan Gheorghiu, la 47 de ani de la devastatorul cutremur din 1977: „Consolidarea clădirilor monument istoric nu este un moft și nu trebuie considerată o joacă”

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a reamintit că în urmă cu 47 de ani de ani a avut loc devastatorul cutremur din 1977. El a subliniat că acest eveniment tragic a avut un impact profund asupra României și a lăsat în urmă o cicatrice dureroasă în inimile noastre.
„Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai puternice din istoria noastră, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de peste 50 de secunde. A avut un impact devastator, provocând pierderi umane și materiale greu de imaginat. Peste 1.500 de oameni au pierit, iar peste 11.000 au fost răniți. Aproximativ 35.000 de locuințe au fost distruse, majoritatea pagubelor materiale fiind concentrate în București, unde peste 33 de clădiri importante s-au prăbușit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țara noastră, dar unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii. Acest lucru ne aduce aminte de vulnerabilitatea noastră la dezastre naturale și de importanța pregătirii și consolidării clădirilor noastre.
În această zi, când ne amintim de tragedia din 1977, este important să ne reamintim și de angajamentul nostru față de protejarea și conservarea clădirilor monument istoric. Aceste clădiri nu sunt doar pietre și mortar; ele sunt mărturii ale trecutului nostru și ale identității noastre culturale. Conservarea acestor clădiri este un act de respect față de trecutul nostru și față de cei care au trăit înaintea noastră. Este, de asemenea, un act de responsabilitate față de generațiile viitoare, care merită să aibă acces la aceste mărturii ale istoriei poporului român. Consolidarea clădirilor monument istoric și nu numai nu este un moft și nu trebuie considerată o joacă”, a spus deputatul Gheorghiu.