Comuna Brodina, la capăt de județ, nu și de modernizare. Proiectele primarului Uhliuc au urcat localitatea pe podiumul administrației locale

Comuna Brodina este pentru mulți dintre noi doar o localitate aflată la capătul județului, la granița cu Ucraina, însă, e bine de știut că pentru comuna aceasta capătul județului nu înseamnă și capătul modernizării, dimpotrivă.

Este admirabilă evoluția acestei comune din ultimul timp și la baza acestui salt au stat și stau multele proiecte pe care primarul Vasile Uhliuc a reușit să le atragă în comuna pe care o reprezintă.

A avut și are un singur țel: să lase ceva în urmă și, Slavă Domnului, chiar dacă mâine s-ar termina mandatul, primarul și-a atins scopul.

În realitate, Vasile Uhliuc este un edil apreciat la scară largă și iubit de comunitatea sa.

A adus în Brodina tot ce se putea în materie de proiecte și a continuat ce a fost bun și benefic pentru comună.

Astfel, să nu vă mire dacă veți vedea aici șanțuri betonate și trotuare pavate ce se întind de-a lungul comunei, drumuri modernizate în zone în care mersul cu mașina era o misiune imposibilă și multe alte proiecte pe care le găsești rar și în unele orașe.

Numai anul acesta, în lotul al doilea, s-au pavat peste 4 km de drum, edilul estimând ca anul viitor acest proiect să fie finalizat.

Drumurile de munte au cunoscut multe și nesperate îmbunătățiri. În execuție se află un proiect ce este realizat în proporție de 70% și prevede repararea drumurilor distruse de calamități.

În acest sens, de curând, prin Grupul de Acțiune Locală „Sucevița-Putna”, Primăria a achiziționat și un tractor performant ce va fi folosit la deszăpezirea drumurilor și pentru autogospodărire.

Acesta este prevăzut cu remorcă pentru transport, vidanjă, sărăriță și lamă.

Totodată, peste râul Sadău a fost construit, cu bani de la buget local, un pod modern și de înaltă calitate, unul asemănător urmând a fi construit anul viitor și în zona Tabăra.

„Știți cum e la sat și mai ales la Brodina, o comună atât de întinsă și cu atât de multe căi de acces dificile? Aici, infrastructura rutieră este un domeniu care trebuie să fie o prioritate, obligatoriu! Pentru asta ne zbatem mult și mă bucur să vă anunț că și prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» am obținut aproximativ 2 milioane de euro pentru drumuri comunale. Vom betona, vom interveni la șanțuri, iar eu sper ca în primăvară să putem începe lucrările”, a declarat pentru SuceavaLive, primarul comunei Brodina.

 

Modernizarea DRUMULUI JUDEȚEAN 176, un vis ce devine realitate

 

Multe oale s-au spart în capul primarilor de-a lungul anilor cu privire la calitatea dezastruoasă a drumului județean dintre Brodina și Brodina de Jos, spre Argel, însă doar în timpul mandatului actualului primar, Vasile Uhliuc, modernizarea acestui drum devine realitate.

„Îi aduc mulțumiri speciale președintelui Gheorghe Flutur pentru decizia de a asfalta acest drum și pentru că a înțeles necesitatea lui. Oamenii nu mai sperau, mereu veneau la Primărie, avem zeci de petiții, dar acum mă bucur sincer pentru că am văzut că domnul președinte este alături de Brodina și de oamenii noștri”, a spus primarul Uhliuc.

Trebuie menționat și că modernizarea Drumului Județean 176, între Brodina și Brodina de Jos, spre Argel, pe un tronson de 6 kilometri se realizează îmbrăcăminte din fier beton rutier, ziduri de sprijin și trei poduri. Astfel, va mai rămâne o distanță de 9 kilometri care va trebui scoasă din fondul forestier pentru a îmbunătăți legătura dintre Brodina și Moldovița.

 

Investiții în toate domeniile, nu doar în Infrastructură

 

Se investește în comuna Brodina și nu doar în drumuri, ci și în multe alte domenii de interes.

De exemplu, la Compania Națională de Investiții sunt aprobate și se află în analiză o Sală a Sporturilor ce va fi construită în zona școlii, precum și un Cămin Cultural.

De asemenea, luni, 24 octombrie, primarul  Vasile Uhliuc a fost prezent la București pentru a semna la minister un proiect ce prevede reabilitarea a 8 case tradiționale din comuna Brodina. Valoarea acestui proiect este de 480.000 de euro.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, l-a felicitat pe edilul Uhliuc pentru că a reușit să îi convingă pe localnicii săi că tot ce este vechi și autentic merită restaurat pentru a deveni frumos și atractiv.

Cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în comuna Brodina vor fi realizate, de asemenea, proiecte importante.

 Este vorba despre Asigurarea Infrastructurii pentru transportul verde, de reabilitarea Clubului Muncitoresc din din comuna Brodina și de construirea unor locuințe pentru tineri și specialiști din comuna Brodina.

„Mai avem și un proiect pe Agenția Fondului pentru Mediu prin care extindem iluminatul public și creștem eficiența energetică. O să continuăm și extinderea rețelelor de apă și canal în zona cartierului nou din Brodina, să înființăm rețele de apă și canal spre Falcău, să mai atragem fonduri europene pentru drumuri și orice oportunitate de finanțare pe care o vom găsi, cu siguranță nu o vom rata”, a declarat primarul comunei Brodina.

Vasile Uhliuc este primarul care a schimbat multe lucruri în bine, în comuna sa, dar a și spulberat metehne care țineau pe loc dezvoltarea comunei.

În mandatul său, după multă vreme, terenurile comunale au putut fi cumpărate sau concesionate, ca măsură de sprijin pentru tinerii aflați la început de drum.

Așadar, cine a crezut că un capăt de drum înseamnă și finalul civilizației, ar trebui să viziteze comuna Brodina. Se va înțelege astfel că această comună nu are doar proiecte de investiții comparabile cu cele de la oraș, ci mai are în plus și peisaje pitorești, oameni gospodari și un primar cu energie cât pentru o comună întreagă.