Bujorul de Munte, sărbătorit și în acest an, la Șaru Dornei

Comuna Șaru Dornei a îmbrăcat haine de sărbătoare timp de trei zile, în perioada 9-11 iunie, când în localitate s-a desfășurat „Sărbătoarea Bujorului de Munte, la Poale de Călimani”.

Cultură, istorie, credință, cântec și tradiție, toate au fost cuprinse în programul pe care Primăria și Consiliul Local al comunei Șaru Dornei l-au organizat pentru localnici și turiști.

Dacă vineri a fost o zi cu proiecții de film pe Stadionul Neagra Șarului, ziua de sâmbătă a fost dedicată competițiilor sportive și lansărilor de carte. Tot sâmbătă, pe scena amplasată pe Stadionul Neagra Șarului a urmat un spectacol de muzică populară susținut de Grupul vocal „Flori de pe Dorna”. De asemenea, pe scenă au urcat și alți artiști, iar la finalul zilei, după lăsarea întunericului, cei prezenți au luat parte la discoteca în aer liber.

O prezență numeroasă a localnicilor, dar și a turiștilor care au venit să admire bujorul de munte în splendoarea sa, s-a înregistrat duminică, în ultima zi de spectacol folcloric.

În deschiderea celei de-a treia zile au luat parte la eveniment și deputatul PNL Angelica Fădor, precum și primarul comunei Dorna Arini, Andrei Mazăre. Un moment emoționant a fost și premierea „cuplurilor de aur” și asta pentru că fiecare cetățean a luat cuvântul și a împărtășit cu ceilalți sentimentul de bucurie. De asemenea, fiecare persoană de pe scenă, a apreciat, în mod repetat, activitatea susținută, de zi cu zi, a primarului Cătălin Iordache și a echipei sale.

„Mulțumesc tuturor care sunteți prezenți astăzi la această frumoasă sărbătoare. De asemenea, mulțumesc doamnei deputat Fădor, pentru faptul că în fiecare an a fost prezentă la sărbătoarea Bujorului de Munte. Salut prezența în mijlocului nostru a domnului primar Andrei Mazăre, vecinul nostru din comuna Dorna Arini. Îmi doresc ca această frumoasă sărbătoare de la început de iunie, să fie o sărbătoare pe care să nu o uităm ani și ani de zile. Vreau să felicit și cuplurile care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsnicie și să mulțumesc tuturor care m-au ajutat să organizez acest eveniment”, a spus Cătălin Iordache, primarul comunei Șaru Dornei.

De cealaltă parte, deputatul Angelica Fădor a mulțumit primarului de la Șaru Dornei pentru invitația la eveniment, subliniind că această localitate rămâne în continuare una dintre cele mai frumoase.

„Mă gândeam că este a XVI-a ediție a Sărbătorii Bujorului de Munte, că nu este greu să începi o astfel de manifestare ci este extrem de greu să menții la un anumit nivel o astfel de sărbătoare și să aduci de fiecare dată un plus în organizare și în manifestarea în sine, de aceea vă felicit domnule primar pentru această frumoasă sărbătoare și, în același timp, țin să vă felicit pe toți pentru ca această zi să fie într-adevăr una deosebită. Pentru că vin foarte des la Șaru Dornei știu că atunci când vorbim de echipă, aici nu este doar un slogan. Alături de domnul primar se află echipa din Primărie, se află echipa Consiliului Local și inclusiv ceea ce s-a întâmplat astăzi, este un dar pentru dumneavoastră, locuitorii din comuna Șaru Dornei. Munca acestei echipe se vede și an de an sunt rezultate care nu pot fi contestate de nimeni, lucrările de la Școala din localitate, lucrările de la Căminul Cultural, modernizarea drumurilor comunale, în spatele tuturor acestor proiecte stă munca unei întregi echipe, coordonată de către domnul primar și vreau să vă asigur de tot sprijinul meu când vine vorba de continuarea acestor proiecte dar în același timp să vă asigur și de sprijinul președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur”, a spus deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

Primarul de la Dorna Arini, Andrei Mazăre, a mulțumit omologului său de la Șaru Dornei pentru tot sprijinul pe care i l-a acordat încă din primele zile ale mandatului său.

„Vreau să spun că eu, ca începător în ale primăriei, am avut mereu un sprijin în domnul primar și în doamna deputat, cărora le mulțumesc din suflet. Spun asta pentru că din experiența lor mi-au împărtășit și mie și le mulțumesc. Vă felicit pe dumneavoastră dragi cetățeni ai comunei Șaru Dornei pentru că ați știut mereu să alegeți ce-i mai bine pentru dumneavoastră, și anume pe domnul primar Cătălin Iordache”, a declarat Andrei Mazăre, primarul comunei Dorna Arini.

Ziua de duminică a fost, astfel, transformată într-un adevărat regal folcloric ce a reunit artiști  și ansambluri folclorice, între care Ansamblul „Balada” Bistrița, reprezentanta de seamă a folclorului românesc Ana Ilca Mureșan, Ciprian și Doina Petroaie, Călin Brăteanu și Ansamblul Profesionist „Arcanul” Suceava, Grupul Folcloric „Cântec de la munte”, copiii Școlilor Gimnaziale Neagra Șarului și Șaru Dornei, Clubul Copiilor și Elevilor Neagra Șarului.  De asemenea, cei prezenți au luat parte și la spectacolul susținut de Bobi Dumitraș, iar seara s-a încheiat cu un recital susținut de Pamfil Roată, precum și cu spectacolul susținut de Laura Erhan și Cătălina Negrea Baltaru.

Bujorul de munte este una din cele mai rare plante ale munților și  se întâlnește la poalele Munților Călimani.  Timp de două săptămâni formează adevărate covoare unicat, nemaiîntâlnite în altă parte. Muntele devine de culoare roz – siclam, creând un peisaj de vis.