Calendarul zilei de 11 septembrie

În anul 2001 peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA, atentate de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC. Au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA. Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților.

1649: A luat sfârșit asediul Droghedei, armata parlamentaristă a lui Oliver Cromwell intrând în oraș și executând garnizoana acestuia.
1709: Bătălia de la Malplaquet, parte a Războiului Succesiunii Spaniole
1851: Emigrația română a aderat la Comitetul Central Democratic European de la Londra. Dimitrie C. Brătianu, reprezentantul României, a fost cel care a semnat actul de adeziune.
1853: Pentru prima dată se utilizează telegraful electric.
1867: După îndelungi dezbateri, „Societatea Academică” a adoptat proiectul de ortografie susținut de Timotei Cipariu, „bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic și caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele și consoanele ce reprezintă sunetele modificate, după necesități fonetice, față de cele de origine”. (11/23)
1873: În Petersburg pe strada Odesei sunt aprinse primele lămpi electrice.
1878: Agenția diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legație; prima legație a României în străinătate. Ion Bălăceanu devine primul ambasador român în străinătate.
1940: S-a dizolvat Partidul Națiunii – partid „unic și totalitar” sub conducerea supremă a regelui Carol al II-lea.
1944: Ofensiva trupelor germano-ungare în retragere, în zonele Crișana și Banat.
1945: Între 11 septembrie – 2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri între miniștrii de Externe britanic, sovietic și american. În privința României se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a câte unui reprezentant din Partidul Național Țărănesc și din Partidul Național Liberal, după care „noul” guvern urma să organizeze alegeri libere.
1989: Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflați în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.
1991: George W. Bush Senior a anunțat existența Noii Ordini Mondiale ( New World Order) și că aceasta este un succes.