Calendarul zilei de 19 mai

1568: Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.

1643: Războiul de Treizeci de Ani: Forțele franceze sub comanda Prințului de Condé înving decisiv forțele spaniole în Bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze. Este cea mai grea înfrângere din istoria armatei spaniole.
1802: „Legiunea de onoare” (Légion d’Honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.
1845: Exploratorul britanic John Franklin execută cu nava HMS Erebus, HMS Terror și o navă de aprovizionare ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Doar nava de aprovizionare va reveni din expediția Franklin.
1897: Oscar Wilde este eliberat din închisoare Reading Gaol.
1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.
2007: Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate votează împotriva demiterii președintelui.
2012: Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri.
2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.