Rafila: Cea mai importantă componentă a sustenabilităţii este resursa umană

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că cea mai importantă componentă a sustenabilităţii în sistemul de sănătate este resursa umană.

Ministrul a avut o intervenţie online la Forumul Naţional Ştiinţific al Tinerilor Medici Oncologi.

„Încurajarea tinerilor medici pentru a participa la activităţile de cercetare, de perfecţionare profesională este esenţială. Ne dorim totdeauna sustenabilitate în sistemul de sănătate. Cea mai importantă componentă a sustenabilităţii este resursa umană. Fără o resursă umană înalt calificată nu vom reuşi să facem acest lucru”, a afirmat ministrul.

El a spus că este „esenţială” dezvoltarea unor politici preventive în domeniul cancerului.

„În mod evident, dezvoltarea unor politici preventive în domeniul cancerului şi de acţiune asupra factorilor de risc este esenţial. Ne dorim să nu mai ieşim în niciun fel în evidenţă din punct de vedere al unor aspecte negative în zona Uniunii Europene. Noi facem acest program pentru pacienţii din România împreună cu profesioniştii din oncologie. Este singura motivaţie care este corectă în acest moment şi orice alt interpretări cred că nu trebuie luate în considerare”, a afirmat Rafila, potrivit agerpres.ro.

În ceea ce priveşte Planul Naţional de Combatere a Cancerului, ministrul a spus se lucrează „exclusiv” cu profesionişti în domeniul oncologiei medicale, radioterapiei, chirurgiei oncologice, hematologiei, geneticii medicale, anatomiei patologice.

În opinia lui Rafila, un astfel de plan trebuie să fie clar, să poată să beneficieze de norme aplicabile imediat, astfel încât pacienţii din România să poată să aibă acces cât mai repede atât la medicamente, cât şi la tehnologia inovativă, la medicina personalizată şi să poată să beneficieze de resursele de diagnostic precoce al acestei boli, scrie psnews.ro.