Carnea de porc, din ce în ce mai scumpă și mai greu de găsit de sărbători

Producătorii cred că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora între 30% și 100% până de sărbătorile de Crăciun. În schimb, reprezentanții ministerului Agriculturii și ai supermarketurilor cred că majorările vor fi mai mici.

Prețul cărnii de porc s-ar putea dubla din cauza scumpirii energiei, a furajelor, a Pestei Porcine Africane (PPA), dar mai ales pentru că se anunță o criză europeană în domeniu, iar România importă între 75% și 85% din consumul intern. Asta în condițiile în care acest tip de carne este printre preferatele românilor, mai ales în perioada de iarnă.

„Eu cred că prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau o ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20 de lei. Prețul va urca pentru că noi nu mai avem carne. Noi astăzi, și asta este o realitate cruntă, cred că mai producem intern doar 15% din consumul de carne de porc al românilor. Restul vine din import”, spune Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad.

Din datele obținute de la fermieri, specialiști și autorități, patru sunt motivele care duc la majorarea prețului la carne de porc în acest final de an:

criza energetică europeană;
seceta care a afectat producția de porumb;
pesta porcină din fermele din România;
dependența de importuri care vor ajunge cu un preț majorat.
În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet, coaste de porc este între 19 și 29 de lei, scrie Europa Liberă.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, românii preferă să consume lunar, în medie, între 35-42% carne de porc atunci când aleg să cumpere produse de carne.

Cât au scumpit gazele carnea de porc
„O cauză a creșterii prețului la carcasa de porc este creșterea prețului la energia electrică și la gazul metan care se folosește în agricultură. Gazele sunt indispensabile mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz”, mai explică Dimitrie Muscă.

Prețul cărnii de porc la poarta fermei din România a crescut deja în prima parte a acestui an din cauza prețurilor la gaze.

În această săptămână, prețul mediu ajunsese la 210, euro per 100 de kilograme de carcasă tip S, cu aproape 52,9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. Recordul a fost în luna iunie, atunci când cotațiile au ajuns până la 219 euro pentru o carcasă de 100 de kilograme de suină.

„Nimeni în Europa nu stă bine la producția de porumb”
O altă cauză a majorărilor de preț este creșterea prețurilor furajelor. Prețul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei (n.r – prețuri duble față de anul trecut), dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie”, este părerea fermierului Dimitrie Muscă.

Ministerul Agriculturii prognoza la începutul anului că producția de porumb va fi de 14,5 milioane de tone, din care peste 7 milioane de tone urmau să ajungă la export.

Seceta a redus însă aceste prognoze optimiste. La finalul lunii septembrie, datele ministerului adunaseră doar o producție de 9 milioane de tone de grâu, din care se spera că exporturile vor fi de aproape 3 milioane de tone.

Producția mică de porumb afectează în primul rând zootehnia.

„O producție mai mică de porumb va aduce prețuri și mai mari la mălai care, oricum s-a scumpit cu 32% în ultimul an. În plus, fermierii vor reduce cantitățile de porumb trimise în străinătate”, explica în luna septembrie ministrul Petre Daea într-o întâlnire cu presa.

Nimeni în Europa nu stă bine la producția de porumb, din cauza secetei. Asta va însemna că efectivele de porci sunt mai mici în toate statele, iar prețul este mai mare. Ungaria, care promitea 7 milioane o să ajungă la 3,7 milioane de tone. Franța, care era a doua vioară la porumb după România, anul acesta, din 13,7 milioane de tone, vor ieși cu 10,3 milioane de tone”, explică Cezar Gheorghe, expert comerțul cu cereale.

Asta înseamnă că porcii crescuți în Franța, Italia, Olanda, Germania și Polonia care sunt importați apoi în România vor ajunge la un preț mai mare decât anul trecut. Motivul: producțiile mai mici față de anul precedent și prețul mai mare la carnea de porc.

Întregul articol poate fi citit aici