Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă. Ce spune șeful Casei de Pensii

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020. Un calcul simplu arată suma pe care trebuie să o plătească pentru a-și asigura pensia.

Astfel, pentru o lună de vechime în muncă se face următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și o obţinem 750 lei, relatează antena3.ro. 

Dacă cineva are nevoie de 12 luni, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei.

Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.

Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Până în prezent, conform declarațiilor lui Baciu, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă. Valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.

Ce spune Legea

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Un român poate cumpăra până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august, scrie psnews.ro.