Caz şocant la Târgu Neamţ. O femeie a născut prin cezariană, acasă, operată de soţ şi soacră

După femeia de 42 de ani din Piatra Neamț, care a murit după ce a născut acasă, o altă femeie, de 34 de ani, a ajuns la terapie intensivă din aceeași cauză. Femeii din Târgu Neamţ, însărcinată cu al cincilea copil, i s-a făcut cezariană la domiciliu.

Intervenția a fost făcută de soțul ei și de soacră, cu ustensile cumpărate de pe Internet. Familia a explicat gestul extrem spunând că nu are încredere în medicii din România.

În cele din urmă, atât mama cât și bebelușul au primit îngrijire la spital și ar fi în stare bună, notează antena3.ro.

Studiile realizate de Organizația Mondială a Sănătății arată o creștere a numărului nașterilor la domiciliu. Cele mai multe sunt în Țările de Jos, acolo unde există legislație și sunt asigurate toate condițiile pentru astfel de situații. 16,3% din totalul nașterilor de aici au loc acasă. Urmează Danemarca, cu 14,73% și Germania, cu 12,17 procente. România are o rată sub 2%.

Ultima evaluare arată că, în 2019, au fost 591 de astfel de cazuri, însă doar o parte dintre aceste femei au născut acasă pentru că așa au vrut. Pe de altă parte, țara noastră are cea mai ridicată rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape 2 procente, scrie psnews.ro.