Ce este contractul prenupțial și la ce te ajută?

Căsătoria este un pas important în viața oricărui cuplu. Însă, chiar dacă se consideră a fi un angajament pe viață, probabil știi și tu multe situații în care acesta nu a mai funcționat la un moment dat. Iar pe lângă investirea sentimentelor și a timpului, într-o căsătorie se investesc și mulți bani, fie că vorbim de cumpărarea unui apartament (accesarea unui credit împreună), renovarea unei case, fie, poate, cumpărarea unei mașini noi. 

 

Așadar, ca aceste bunuri să se împartă în mod egal în urma unui posibil divorț, este necesar ca cei doi parteneri să încheie un fel de înțelegere scrisă. Aici ne referim la un contract prenupțial

 

În acest articol, îți vom prezenta ce reprezintă acesta mai exact, unde poate fi încheiat, dar și ce se întâmplă în cazul încetării acestuia. 

Ce este un contract prenupțial? 

Un contract sau un certificat prenuptial este un document semnat de cei doi soți, prin care se stabilește de comun acord faptul că bunurile achiziționate împreună se vor împărți clar între cei doi, în caz de divorț. 

 

Totuși, ca acesta să fie considerat valid, este necesar să fie încheiat în fața unui notar Bucuresti, care va oferi autenticitate actului. 

De ce să închei un contract prenupțial? 

Încheierea unui contract prenupțial este necesară dacă vrei să te asiguri că, în urma divorțului de soțul sau soția ta, îți vor reveni bunurile ce ți se cuvin, fie ele cumpărate împreună, fie individual. 

 

În caz contrar, riști ca ceea ce investești în casa în care locuiți împreună sau orice bun material cumpărat să nu-ți revină după divorț. 

Care sunt tipurile de regimuri matrimoniale?

Tu și soțul sau soția ta aveți posibilitatea să alegeți între 3 tipuri de regimuri matrimoniale, în ceea ce privește împărțirea bunurilor. Ți-l vom descrie pe fiecare în parte pentru a putea alege corect. 

Regimul comunității legale 

În cazul regimului comunității legale, se acceptă, conform legii, că toate bunurile au fost cumpărate în mod egal pe perioada căsătorie. Prin urmare, în urma unui divorț, acestea vor fi împărțite în mod echitabil între foștii soți. 

 

Dacă ne referim la bunurilor ce aparțineau fiecăruia dintre ei înainte de căsătorie, acestea nu vor fi împărțite. În plus, în cazul acestui regim nu este nevoie de o convenție matrimonială, cum este cazul următoarelor două tipuri.

Regimul separației de bunuri 

Prin regimul separației de bunuri, se stipulează în certificatul prenupțial faptul că fiecare soț are drept de proprietate asupra bunurilor dobândite individual pe perioada căsătoriei. 

 

Dacă există bunuri pe care le-au dobândit la comun, în cazul unui divorț, fiecare soț va primi cotă parte. 

Regimul comunității convenționale 

Acest regim permite celor doi soți să decidă asupra cazului în care bunurile trebuie împărțite, dacă acestea devin comune sau nu. 

 

Acesta este mult mai specific în ceea ce privește bunurile materiale individuale, stabilindu-se, așadar, foarte clar bunurile ce nu vor fi împărțite în urma unui divorț. 

Când încetează un contract prenupțial?

Oricare dintre cele trei tipuri de contracte prenupțiale va înceta în momentul în care încetează, în mod legal, căsătoria. Adică, în urma unui divorț, însă nu este singurul caz. Contractul va înceta și în cazul decesului unuia sau ambilor soți sau în cazul anulării căsătoriei. 

 

Regimul matrimonial se va lichida în fața unui notar, așa cum a și început, prin acordul ambelor părți sau pe cale judiciară, în caz de conflict.  

 

Încheierea unui contract prenupțial este o metodă bună prin care-ți asiguri partea de bunuri dobândite la comun sau individual în timpul căsătoriei. Acesta poate fi încheiat în 3 regimuri, în funcție de cum vreți să fie împărțite bunurile în cazul unui divorț. Ca acesta să fie valid, este esențial să fie semnat de ambele părți, în prezența unui notar public. 

 

Sursă foto: unsplash.com