Serviciile de asistare pentru persoanele cu dizabilități. Ce sunt și cum ne ajută?

Persoanele cu dizabilități au nevoie de sprijin pentru a putea duce o viață cât mai aproape de normalitate. Așadar, condițiile de trai, ajutorul persoanelor dragi sau a persoanelor specializate trebuie adaptat nevoilor acestora. 

 

Cu cât mediul în care o persoană cu dizabilități trăiește mai aproape de stilul său de trai, cu atât se va simți mai puțin singură și va putea să se bucure mai mult de viață. În cele din urmă, acesta este scopul. 

 

În acest articol vom analiza cum pot ajuta serviciile de asistare la îmbunătățirea calității vieții a persoanelor cu dizabilități, dar și care sunt avantajele atunci când apelezi la un astfel de ajutor. 

La ce se referă serviciile de însoțire și îngrijire?

Viața de zi cu zi a unei persoane cu handicap se desfășoară diferit, de la persoană la persoană, în funcție de gradul de dependență, dar și de mediul familial și social. De aceea, ele au nevoie de sprijin și suport de la o persoană specializată și formată în acest sens. 

 

Aceste servicii se referă atât la asistarea la domiciliu a unei persoane cu dizabilități, cât și la desfășurarea diverselor acțiuni de zi cu zi. Activitățile vor fi adaptate la condiția fiecărui pacient, astfel încât acestea să-l ajute să ducă o viață cât mai normală. 

Ce includ?

În general, serviciile de îngrijire și însoțire a persoanelor cu dizabilități vor include:

 

  • Curățenie;
  • Igienă personală;
  • Pregătirea meselor;
  • Cumpărături și plăți;
  • Companie;
  • Vizite în localitate.

Cum pot membrii familiei asigura condiții cât mai bune?

Așa cum am mai spus, cu cât mediul în care trăiește persoana cu dizabilități este mai bine echipat, cu atât îi va fi mai ușor să-și desfășoare activitățile uzuale. 

 

În acest sens, ca membru al familiei, te poți asigura că locuința acesteia este adaptată modului de trai specific acesteia. De exemplu, că beneficiază de un wc pentru persoane cu dizabilități. Pentru montarea unui wc, poți apela la un specialist. 

Avantajele serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilități

În primul rând,  serviciile de acest fel vor ajuta persoanele cu dizabilități să-și păstreze independența față de membrii familiei. Acest lucru este un mare plus având în vedere că, în general, acestora le este dificil să-și facă timpul necesar pentru a fi lângă persoana cu dizabilități atât cât ar avea nevoie. 

 

Apoi, serviciile de îngrijire oferă persoanelor cu un tip de handicap posibilitatea să participe sau chiar să desfășoare activități sportive, sociale sau culturale. Acest lucru le va ajuta să mențină contactul cu lumea și mediul înconjurător și îi va împiedica să se izoleze, lucru care ar putea duce, în caz contrar, la apariția unor probleme de natură psihică. 

 

În ultimul rând, variantele de ajutor sunt flexibile și destul de accesibile. Se poate stabili, de ambele părți, durata și ora unei vizite, aceasta putând fi modificată sau anulată cu minim 48 de ore înainte. 

Pregătirea și experiența personalului 

Serviciile de îngrijire profesioniste pot fi oferite doar de către persoane calificate și pregătite corespunzător în acest sens. 

 

Acestea au urmat și absolvit un curs pentru a se specializa – fie un curs de prim ajutor oferit de SMURD, un curs de infirmieri sau de îngrijitori la domiciliu. Prin urmare, au cunoștințele necesare pentru a putea îngriji corespunzător orice persoană care are nevoie de ajutor specializat.

 

Oricine ar vrea să fie cât mai autonom și să-și trăiască viața după bunul plac. Din păcate, persoanele cu diferite dizabilități nu au acest lux. De aceea, este necesar să se ia toate măsurile necesare pentru ca ele să poată să se bucure de viață. O astfel de măsură, sau soluție, este angajarea de personal specializat care să le ajute să-și urmeze programul zilnic cu cât mai multă ușurință. 

 

sursă foto: unsplash.com