Ce spune ministrul Sănătății despre lipsa testelor pentru gripă în spitale: Este problema lor. Nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, despre lipsa testelor pentru gripă, în spitale, că aceste spitale trebuie să şi achiziţioneze teste pentru gripă şi că nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat şi nu există o penurie de teste pe piaţă.

Rafila a fost întrebat în conferinţa de presă despre situaţia din spitale, fiind unităţi medicale care nu au medicamente şi nici teste pentru gripă.

„Este problema lor. Ei trebuie să şi achiziţioneze teste pentru gripă. E problema spitalului. Nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat. Adică nu există o penurie de teste pe piaţă. În ceea ce priveşte medicamentele, acestea au început să revină în farmacii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus că are întâlniri cu distribuitorii şi producătorii, mâine şi luni.

„Sunt convins că o să găsim o soluţie. Trebuie să aprovizioneze cu oricare dintre produsele de pe lista pe care aţi văzut-o, ca să avem toate stocurile, de exemplu, de antivirale la toate spitalele. Unele spitale au stocuri pentru un an de zile, altele au cantităţi foarte mici. Încercăm, asta a fost dintre discuţiile cu direcţiile de Sănătate publică să echilibrăm aceste stocuri, încât fiecare spital să dispună, să spunem, de stocuri pentru trei luni, pentru că oricum această situaţie nu va dura foarte mult”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit psnews.ro.