PNL, cel mai prezent partid în media. Vizibilitatea miniștrilor Guvernului Ciucă

Echipa liberală apare cel mai des menționată în presa scrisă, online, social media, radio și TV în luna decembrie, Lucian Bode și Virgil Popescu fiind cei mai prezenți miniștri în spațiul public.

În studiul prezentat de mediaTRUST (companie de monitorizare media), miniștrii cabinetului Ciucă sunt citați în 54.395 de materiale, astfel: echipa de miniștri PNL ocupă locul întâi cu cele mai multe mențiuni în presa scrisă, online, social media, radio și TV, urmată de echipa de miniștri PSD și UDMR. Referințele îi citează în calitate de miniștri ai cabinetului Ciucă.

Miniștrii PNL au fost menţionaţi în 25.900 de materiale media din România, în timp ce miniștrii PSD înregistrează o mediatizare în scădere comparativ cu luna precedentă, fiind citați în 22.144 de materiale jurnalistice în presa scrisă, online, social media, radio și TV.

Miniştrii UDMR au fost menționați în 6.351 materiale – presă scrisă, presă online, radio, TV și social media, de asemenea în scădere față de luna precedentă, scrie adevarul.ro.

La nivel de presă scrisă, din rândul liberalilor cel mai des menționat este Virgil Popescu (151 de mențiuni), urmat de Lucian Bode (148 de mențiuni) și Bogdan Aurescu (127 de mențiuni).

Din rândul PSD, cel mai prezent în presa scrisă a fost Sorin Grindeanu (143 de menționări), urmat de Petre Daea (106 mențiuni) și Adrian Câciu (85 de mențiuni). De la UDMR, cel mai vizibil în presa scrisă e Carol Novak (30 de mențiuni), pe locul doi Cseke Attila (10 mențiuni) și Tanczos Barna (3 mențiuni).

Situația la TV
Membrii Cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 4.522 referințe pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Dintre aceștia, miniștrii PNL înregistreză 2.139, cel mai mare număr de mențiuni în materialele TV monitorizate de mediaTRUST. PSD are un număr de 1.936 mențiuni la TV, iar UDMR 447.

Cei mai mediatizați miniștri la TV, per total, sunt Lucian Bode și Virgil Popescu. Explicația e data de temele Schengen, unde principal responsabil era Bode, dar și de disucțiile pe tema crizei energetice, în ograda lui Virgil Popescu. De la PSD, cei mai menționați miniștri sunt Marius Budăi (Muncă) și Adrian Câciu (Finanțe). În schimb, la UDMR, la TV a fost mai prezent Kelemen Hunor.

Membrii cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 1.454 materiale în care au fost menționați pe posturile radio monitorizate. Miniștrii PNL au fost menționați în 680 materiale la posturile radio, miniștrii PSD au fost citați în 628 buletine de știri la radio, iar cei de la UDMR în 168 de buletine de știri.

Nu în ultimul rând, membrii cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 47.489 de materiale în online și social media. Miniștrii PNL înregistreză 22.422 de materiale pe portalurile online și social media, PSD înregistreză 18.947 de materiale, iar cei ai UDMR au fost citați în 5.714 de materiale online.

Metodologie
Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare.

Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media), scrie psnews.ro.