Cel mai mare proiect de apă și canal din județ, lansat la Vicovu de Sus. Edilul Vasile Iliuț: „Un început bun va duce și la un sfârșit bun”

Primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a anunțat că lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare din acest oraș vor fi demarate în luna septembrie a acestui an, marți, 12 iulie, având loc prima  ședință de lucru pentru lansarea proiectului european de 34,5 milioane de euro. Potrivit edilului Vasile Iliuț, prin acest proiect vor fi extinse rețelele de apă și canal din orașul pe care îl reprezintă. 

Trebuie spus că la ședința ce a avut loc la sediul Primăriei Vicovu de Sus au luat parte atât directorul SC ACET SA Suceava, Ștefan Groza, cât și reprezentanți ai constructorilor. 

„S-au făcut nenumărate demersuri pentru ca acest proiect să fie implementat pentru ca noi, vicovenii, să putem beneficia de acest proiect de apă și canalizare. Mi se pare un lucru firesc, un lucru normal, un lucru care trebuia să fie realizat cu mult timp în urmă, dar niciodată nu este târziu. Este bine și acum și să dea Dumnezeu să fie de bun augur pentru că un început bun va duce și la un sfârșit bun”, a declarat primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț.

Edilul a subliniat că proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și este extrem de important pentru orașul Vicovu de Sus.

„După implementarea acestui proiect se va ajunge la un procent de racordare a populației la rețeaua de apă de 84% și de 78% la rețeaua de canalizare”, a punctat Vasile Iliuț.

Primarul de la Vicovu de Sus a mai spus că în prezent sistemul de alimentare cu apă existent cuprinde doar localitatea Vicovu de Sus, iar gradul de conectare al populației este de 32%.

Prin acest proiect se vor construi rețele de apă potabilă în zonele Vicovu de Sus și Bivolărie, se va extinde frontul existent de captare a apei prin construcția a încă patru puțuri, se va reabilita instalația de clorare, se va construi un rezervor de înmagazinare nou de 400 metri cubi și se va reabilita cel existent, cu un volum de 900 mc. Totodată, se vor construi și trei stații de pompare a apei potabile. 

De cealaltă parte, directorul SC ACET SA Suceava, Ștefan Groza, a subliniat că orașul Vicovu de Sus beneficiază de una dintre cele mai mari finanțări la nivel de județ în ceea ce privește programul de extindere a rețelelor de apă și canalizare.

„Vicovu de Sus face parte din proiectul mare finanțat prin POIM, care se implementează la nivelul județului Suceava. Este cel mai mare proiect care a existat vreodată în județ, de 234 de milioane de euro. Și o veste bună este că am primit aprobarea pentru reactualizarea devizului general, astfel încât suma se suplimentează cu încă 41 de milioane de euro, motivat de pandemie, creșterea prețurilor la materialelor de construcție și consecințele războiului din Ucraina”, a declarat directorul Ștefan Groza.

De menționat este că licitația pentru construcția rețelelor de apă și canalizare a fost câștigată de o asociere de firme sucevene, respectiv SC Conbucovina SA Suceava, SC Top Scav SRL, SC Loial Impex SRL și SC Sumec SA.