Cinci tineri, un singur țel: Fructe autohtone sau exotice, cultivate la Cajvana, să cucerească piața din România și nu numai

Într-o lume în care oamenii se preocupă, într-o proporție covârșitoare, de tehnologie și IT și în care munca câmpului nu mai este la modă, cinci tineri din orașul sucevean Cajvana au decis să facă agricultură. Și nu oricum, ci într-un mod inedit. Așa se face că fiecare dintre ei a pus „la bătaie” câte o bucată de teren și, înainte de toate, au înființat Cooperativa agricolă „Cajvana will RISE, again” (Cajvana va STRĂLUCI, din nou), care face ca întreaga activitate să fie legală.

Iacob Negrușeri, Savu Sava, Vasile Gurău, Iacob Negrușeri și George Bârgoan sunt cei cinci căjvăneni curajoși care au decis ca pe cele aproximativ 4 hectare de teren, pe care le dețin sau le-au arendat, să planteze mure, aronia și goji.

Patru dintre tinerii antreprenori de la Cajvana

Președintele Cooperativei agricole „Cajvana will RISE, again”, Iacob Negrușeri, este singurul dintre cei cinci tineri care nu lucrează peste hotare, el deținând o Fitofarmacie în oraș. Ceilalți asociați lucrează în Italia, Elveția și Marea Britanie, însă își propun să se întoarcă acasă, de îndată ce această afacere va înflori.

„Scopul nostru final este ca toți să revină acasă și să crească investiția, astfel încât toate terenurile să fie valorificate. Noi lucrăm foarte bine împreună și tragem toți în aceeași direcție, iar asta este foarte important”, a spus Iacob Negrușeri.

Dacă plantația de mure, și cea mai mare de altfel, este mai ușor de întreținut, iar cea de aronia nu este atât de gingașă, cea de goji necesită cea mai multă muncă și atenție, întrucât este foarte pretențioasă. Și, deși ați crede că regina este mura, trebuie să știți că, deși nu este o piață largă de desfacere, favoritul căjvănenilor este goji.

„Noi am început în urmă cu doi ani, iar anul acesta este primul de producție. În primă fază, încercăm să vindem produsele către consumatorii finali, însă ne propunem ca în viitor să ne ocupăm și de procesarea acestor fructe. De altfel, am mai făcut și suc, pe care l-am procesat la fabrica de la Dornești. Aici, e foarte important ca oamenii să știe că noi facem totul în locuri certificate și omologate”, a spus Iacob Negrușeri.

Cei cinci membri fondatori ai Cooperativei agricole „Cajvana will RISE, again” și-au făcut un plan detaliat al investiției pentru o perioadă de 15 ani, iar în primii cinci vor reinvesti tot profitul și vor contribui și cu bani proprii pentru a consolida și dezvolta afacerea.

Și pentru că fructele exotice sunt tot mai cunoscute în România, la Cajvana urmează să fie dezvoltate culturi de acai, plantații de șofran, dar și de schisandra, soiuri aclimatizate în țara noastră.

O altă dorință a tinerilor agricultori este să îi implice în astfel de activități și pe elevii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, în acest sens existând deja un parteneriat între unitatea de învățământ și cooperativă. Mai mult decât atât, Liceul a dat în arendă o suprafață de teren, iar tinerii s-au angajat că o să îi pregătească pe elevi pentru piața locală de muncă.

„Această cooperare dintre școală și antreprenorii locali este un mare plus și mă bucur că suntem parteneri. Elevii sunt așteptați pentru a degusta și pentru a face activități în aer liber, mai ales în Săptămâna Verde și în Săptămâna Altfel”, a transmis directorul Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Nicolae Robu.