Cod galben de vijelii puternice în toată țara. La munte, rafalale de vânt pot depăși chiar și 100 km/h

Administrația Naţională de Meteorologie a emis, vineri, trei avertizări cod galben de vreme severă. Alertele vizează ploi, grindină și vijelii și sunt valabile de vineri până duminică noapte. Duminică, toată țara va fi sub avertizare de vânt puternic, cu rafale care, la munte, pot depăși chiar și 100 de km/h.

Primul cod galben intră în vigoare vineri ora 12.00 și este valabil până până sâmbătă ora 12.00. În Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Avertizarea vizează județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Giurgiu și Olt. 

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.

Cea de-a doua avertizare anunță pentru intervalul sâmbătă ora 12.00 – duminică ora 20.00 ploi puternice. În vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în sud și sud-est vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Cod galben de vijelii puternice în toată țara

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Al treilea Cod galben vizează întreaga țară, duminică de la ora 2.00 la 20.00. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.