Cum știi dacă te încadrezi la preț plafonat pentru energia electrică

După ce au fost sfătuiți să facă economie la curent, mulți români află că și-au făcut calculele degeaba pentru că prețul plafonat se calculează în funcție de consumul mediu lunar pe anul trecut. Așa că mulți nu vor beneficia de facturi compensate. Vina nu este, însă, a oamenilor. Deși prevederea este în vigoare din aprilie, informația nu a ajuns și la consumatori pentru că autoritățile nu au ieșit public ca să o explice pe îndelete.

Pentru a vedea exact dacă beneficiați de preț plafonat sau nu, dar și care este tariful care vi se aplică trebuie să căutați pe factură date despre consumul mediu pe anul trecut.  Digi24 explică situația luând ca exemplu o factură potrivit căreia consumul pe anul trecut este de peste 400 de kWh. Deci acest consumator casnic nu beneficiază de preț plafonat, căci consumul său a fost mare anul trecut. Potrivit datelor ANRE, nu sunt mulți români în această situație.  Aproape 47% dintre consumatorii casnici au avut anul trecut un consum mediu de 54 de kWh.

O treime au avut un consum mediu lunar în 2021 de 155 de kWh, iar 11% au consumat anul trecut în medie circa 292 de kWh. Numărul celor cu un consum mediu mare este mic.  După ce ați identificat care este consumul mediu pe anul trecut, trebuie să știți că în funcție de el vi se aplică un anumit tarif. Cei cu un consum mediu sub 100 kWh pe lună anul trecut plătesc cel mult 68 de bani kWh, cei cu un consum sub 300 de kWh plătesc 255 de kWh la prețul de cel mult 80 de bani pe kWh. Cei cu un consum lunar anul trecut de peste 300 kWh plătesc tot ce consumă la prețul din contract, asta chiar dacă fac economie acum și au reușit, de exemplu, ca în luna august să-și diminueze consumul până la, să zicem 250 de kWh. Dacă prețul din contract este de 1,8 lei pe kWh înseamnă că vor plăti la curent pentru luna august 450 de lei. Dacă încadrarea acestor consumatori s-ar fi făcut după consumul din luna august, ei s-ar fi încadrat la preț plafonat și factura ar fi fost de doar 200 de lei, spun cei de la Asociația Energia Inteligentă, scrie digi24.ro.