Comuna Baia își continuă drumul spre dezvoltare. Noi proiecte, contractate de primarul Maria Tomescu

Comuna Baia, aflată în proximitatea orașului Fălticeni, traversează o perioadă prolifică în ceea ce privește numărul proiectelor de dezvoltare aflate în diferite etape de implementare. Nimic nu este la voia întâmplării, totul bazându-se pe munca, seriozitatea și eficiența unei primărițe energice și a unei echipe implicate în buna administrare a resurselor de care comuna dispune. Maria Tomescu, căci despre ea este vorba, este conștientă de greutatea numelui localității pe care o administrează, Baia fiind prima capitală a Moldovei, și de aceea investițiile trebuie să fie pe măsură.

Fondurile europene, garanția succesului

 

O dată cu lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), primarul Maria Tomescu și echipa sa au identificat nevoile comunității și le-au transpus în proiecte fezabile pentru care au depus cereri de finanțare.

„Am depus opt proiecte pe PNRR, iar pentru cinci dintre ele am și semnat contractele, urmând ca pentru celelalte trei să semnăm imediat după ce vor trece de etapa evaluării. Este o muncă titanică în spatele fiecărui proiect, însă atunci când o echipă serioasă lucrează rezultatele nu întârzie să apară”, a declarat primarul comunei Baia, Maria Tomescu.

Așadar, rezultatele muncii echipei de la Baia se contabilizează în proiecte de anvergură în toate domeniile importante din comunitate.

Într-o Europă axată pe protejarea mediului, proiectul „Înființarea și dotarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Baia, jud. Suceava” vine ca o rezolvare a reducerii gunoiului aflat la întâmplare.

„Acest proiect contribuie semnificativ la protejarea mediului înconjurător, întrucât oamenii vor avea unde arunca toate deșeurile, indiferent de natura lor. De altfel, deșeurile aruncate pe malurile apei, sau în alte zone din sate vor deveni istorie, pentru că oamenii vor avea o alternativă”, a spus primarul comunei Baia, Maria Tomescu.

Trebuie spus că această investiție se ridică la 3,8 milioane de lei, bani nerambursabili.

O altă investiție cu finanțare europeană este cea privind reabilitarea clădiri administrative din centrul comunei Baia, a cărei valoare se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei.

Potrivit edilului Maria Tomescu, clădirea va fi transformată radical atât din punct de vedere estetic, cât și structural. Aici vor fi executate lucrări de recompartimentare și de eficientizare energetică. Acest imobil, care în trecut a găzduit și dispensarul medical, va deveni multifuncțional, în incinta acestuia urmând să funcționeze, pe lângă birourile administrației publice, și o cameră de urgență, dar și sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

Tot la capitolul modernizare și adaptare la ce apare nou, Primăria Baia este și beneficiara unui proiect ce prevede întocmirea documentației în format GIS, învestiție care se ridică la peste 500.000 de lei.

„Sistemul GIS poate fi definit ca fiind o colecţie organizată de hardware, software şi proceduri proiectate, date geografice şi personal calificat în scopul culegerii, gestionarii, manipulării, analizei, modelării şi afișării datelor utilizate pentru rezolvarea problemelor complexe de administrare şi planificare”, a adăugat primarul Maria Tomescu.

Un contract semnat deja este și cel aferent proiectului „Asigurarea de sisteme TIC în U.A.T Comuna Baia”, a cărui valoare se ridică la peste două milioane de lei.

Și cum legătura dintre comunele Cornu Luncii și Baia este legată prin „drumul prieteniei”, cele două unități administrativ teritoriale s-au asociat pentru a achiziționa, tot cu fonduri europene obținute prin PNRR, microbuze nepoluante. Valoarea acestei investiții este de un milion de lei.

„Pe Planul Național de Redresare și Reziliență mai avem depuse trei proiecte, care acum sunt în evaluare. Vorbim aici de extinderea sistemului de apă și canal, un proiect ce se ridică la peste 4 milioane de lei, prin care încă o parte dintre locuitorii comunei vor beneficia de aceste facilități. Cel de-al doilea proiect este cel privind renovarea energetică și consolidarea seismică a Atelierului Școlii din Baia, investiție în valoare de  peste 260.000 de euro. Tot în evaluare este și obiectivul de investiții <Dotare Centru integrat în Comuna Baia, județul Suceava>, a cărui valoare este de aproape 350.000 de lei. Sper ca și aceste contracte să fie semnate într-un timp scurt, astfel încât să ne putem apuca efectiv de lucrări”, a subliniat primărița de la Baia.

Proiecte de amploare prind contur prin bani guvernamentali

 

Și fondurile guvernamentale reprezintă o sursă importantă de dezvoltare  a comunității locale, astfel că unitatea administrativ teritorială a depus alte șapte proiecte importante ce vor contribui semnificativ la dezvoltarea comunei.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vor fi modernizate mai multe drumuri din satele Baia și Bogata, un proiect ce se ridică la peste 10,9 milioane de lei. Tot prin acest program, în comuna Baia va fi construit un sistem de distribuție a gazelor naturale, proiect în valoare de peste 29 de milioane de lei.

„Mai avem alte două obiective de investiții finanțate cu fonduri guvernamentale, însă prin Agenția Fondului pentru Mediu. Este vorba despre cel privind modernizarea sistemului de iluminat public din comună, ce se ridică la aproape 1,8 milioane de lei și despre cel privind amplasarea unor stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, în valoare de peste 330.000 de lei”, a adăugat Maria Tomescu.

Și Compania Națională de Investiții (CNI) va finanța o serie de proiecte ale Primăriei Baia. Unul dintre acestea, care se ridică la peste 28 de milioane de lei, prevede modernizarea unor drumuri din comuna Baia și reprofilarea Pârâului Bogata.

 

Antepreșcolarii din comuna Baia vor avea la dispoziție o creșă

 

Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii mici și care lucrează, primărița Maria Tomescu va construi o creșă modernă și eficientă energetic. Potrivit acesteia, pentru acest obiectiv Primăria a achiziționat un teren mai mare, în centrul comunei, pe care va construi și un nou teren de sport, iar imaginea de ansamblu nu va mai semăna deloc cu ce este acum.

„Această nouă investiție vine în sprijinul părinților care au copii mici și care își doresc să muncească. Sper din suflet ca lucrările să se desfășoare într-un ritm bun, astfel încât, cât mai curând, Creșa din comuna Baia să poată fi funcțională”, a spus primarul comunei Baia, Maria Tomescu.

Tot pentru copiii și tinerii din localitate, Primăria Baia va construi o sală de sport școlară cu 102 locuri în tribună, în prezent proiectul aflându-se în evaluare la Compania Națională de Investiții.

Și pentru că nevoile oamenilor sunt într-o permanentă schimbare, edilul Maria Tomescu și echipa sa de la Primărie lucrează constant la noi proiecte ce au menirea să crească confortul cetățenilor și să crească calitatea vieții în comuna Baia.