Parlamentarii AUR Suceava îi solicită ministrului Rafila să majoreze bugetul pentru programul de consultații în ambulatoriu

Deputații AUR Suceava, Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, i-au transmis o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin intermediul căria îi solicită să majoreze bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programul de consultații în ambulatoriu și cel de analize medicale gratuite prin eliminarea finanțării partidelor de la bugetul de stat.

„În ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență «Sf. Ioan cel Nou» programările la consultații pentru pacienți se fac peste 3 luni, ignorând nevoile populației. Perioada de așteptare este prea mare, în trei luni se poate agrava starea de sănătate a unui pacient. La ambulatoriu, consultațiile sunt plătite de Casa de Sănătate, dar numai pentru 20-25 de consultații pe zi dar cererea este mult mai mare.
De asemenea, legislația din România prevede decontarea unui set standard de analize gratuite în baza pachetelor PREV 5 şi MONITOR prevăzut de HG 696/2021 şi modificat prin 1540/2022, decontate de Casa de Sănătate iar pacienții trebuie să aștepte 3 luni până la programarea efectivă a analizelor.
Întrucât pare să fie o strategie a actualului Guvern, ne exprimăm îngrijorarea că aceste servicii medicale sunt programate a fi acordate pacienților care” mai rezistă 3 luni de la apariția unor boli” și/sau pentru cei pe care îi ajută bunul Dumnezeu.
Sunt voci care spun că trebuie o mai bună organizare, un alt management, mai performant ori mai mulți medici și în toate cazurile mai mulți bani.
Față de această situație, vă solicităm să găsiți soluții pentru alocarea de sume suplimentare de la bugetul Ministerului Sănătății, pentru un plan de acțiuni privind reducerea termenului de programare pentru serviciile medicale prezentate mai sus. În cazul în care nu găsiți soluții, solicităm să cereți Primului Ministru inițierea unei ordonanțe de urgență care să prevadă că aceste sume să provină din eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat.
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare:
Care este data la care veți rezolva această problemă iar pacienții îndreptățiți vor avea acces la ambulatoriul Spitalului Județean și la analize gratuite în timp util?”, se arată în textul interpelării.