Comuna Pătrăuți, exemplu de performanță. Milioane de euro, investite în proiectele edilului Adrian Isepciuc

Comuna suceveană Pătrăuți se dezvoltă într-un ritm alert și asta datorită investițiilor făcute de primarul Adrian Isepciuc și echipa sa de la Primărie. Astfel, doar din bugetul local al comunei, la Pătrăuți sunt în execuție o serie de proiecte importante pentru comunitate. Este vorba despre proiectul ce prevede asfaltarea a trei tronsoane de drum ce însumează aproximativ 1,5 kilometri, valoarea investiției ridicându-se la 300.000 de euro plus TVA.

covor asflatic patrauti

Tot cu bani proprii, Primăria Pătrăuți continuă să extindă rețeaua de alimantare cu apă în zona Poiana. Vorbim aici de încă 1,8 kilometri de rețea, care va deservi cetățenii din această zonă. Trebuie precizat că apa este furnizată de către ACET Suceava și provine din izvoarele din comuna Berchișești. Pentru implementarea acestui proiect s-au alocat aproximativ 200.000 de euro.

După finalizarea lucrărilor, în comuna Pătrăuți vor fi 27 de kilometri de rețea de apă.

În ceea ce privește rețeaua de gaz metan, edilul Adrian Isepciuc a subliniat că, printr-un parteneriat public – privat, tot în zona Poiana vor fi construiți încă doi kilometri de rețea de distribuție a gazelor naturale, contribuția Primăriei fiind de 220.000 de euro.

Și parcul auto al Primăriei Pătrăuți a fost extins în ultimii ani, iar, pentru a proteja utilajele, unitatea administrativ teritorială construiește un garaj în acest sens. Astfel, tractorul cu remorcă, buldoexcavatorul dotat cu lamă de deszăpezire și accesorii vor fi la adăpost. Trebuie spus că valoarea lucrărilor este de 190.000 de euro, sumă alocată tot de la bugetul local al localității.

 „Valoarea investițiilor realizate de la bugetul local se ridică la 1 milion de euro”, a spus primarul Adrian Isepciuc.

 

Fondurile guvernamentale și europene, importante pentru dezvoltare

 

Și pentru că bugetul local nu este suficient pentru realizarea obiectivelor de investiții, edilul a făcut o serie de proiecte cu care a atras sume substanțiale din fonduri guvernamentale și europene.

Astfel, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” Pătrăuțiul a atras peste 14 milioane de lei în vederea modernizării drumurilor de interes local din comună. Potrivit edilului, vor fi asfaltate 19 tronsoane de drum ce însumează 8 kilometri. De altfel, pe lângă asfaltarea carosabilului, vor fi montatate rigole și vor fi făcute șanțuri betonate.

„Un lucru important de menționat este că multe dintre cele 19 tronsoane vor deveni drumuri cu sens unic, întrucât lățimea carosabilului nu permite două benzi”, a mai spus Adrian Isepciuc.

El a subliniat că din 2016 și până acum s-au modernizat din bugetul local 8,5 km de drum, iar după ce va fi implementat și acest proiect guvernamental, 85 % din infrastructura rutieră din localitate va fi modernizată.

Fonduri guvernamentale au fost atrase și prin Compania Națională de Investiții (CNI). Este vorba despre proiectul ce prevede construirea Sălii de Sport cu 102 locuri în tribună, valoarea acestuia fiind de 6,8 milioane de lei. Noua Sală de Sport va fi finalizată în luna august 2023.

Tot pe CNI a fost depusă și o solicitare de finanțare pentru construirea unui bazin de înot, în prezent aflându-se în evaluare. Dacă va fi aprobat, bazinul de înot va fi amplasat în apropierea școlii din localitate și va fi destinat elevilor.

„Vom depune, tot la Compania Națională de Investiții, un proiect pentru construirea unui centru medical modern în comuna noastră. Valoarea investițeiei fiind estimată la peste 3 milioane de lei. Proiectul prevede, pe lângă cabinetele medicale, și apartamente pentru medicii ce vor profesa aici”, a spus Adrian Isepciuc.

Pe de altă parte, comuna Pătrăuți este parte a Zonei Urbane Funcționale a municipiului Suceava și, datorită acestui lucru, va fi beneficiara unui proiect european, atras prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce prevede realizarea transportului metropolitan cu autobuze electrice moderne. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 23 de milioane de euro cu TVA

Primarul de la Pătrăuți a spus că, după ce va fi implementat proiectul, traseul autobuzelor de transport public va fi mai lung decât cel actual, iar condițiile vor fi de nivel european.

PNRR va aloca finanțare și pentru proiectul de digitalizare depus de UAT Pătrăuți, care prevede eficientizare a circuitului documentelor în relația cu cetățenii, adică plățile online vor putea fi făcute mai ușor, dar și extinderea sistemului de monitorizare cu camere dotate cu radar și recunoașterea numerelor de înmatriculare.

Edilul Isepciuc a precizat că, pe lângă cele 32 de camere de supraveghere existente în comună, vor fi adăugate încă 65 de astfel de dispozitive.

Prin Grupul de Acțiune Locală „Codrii Bucovinei” a fost depus în vederea obținerii fondurilor europene proiectul privind achiziționarea accesoriilor pentru tractor și buldoexcavator, respectiv sărăriță, perie pentru măturat străzile, cupă de 30 cm și vidanjă. Valoarea investiției se ridică la 43.000 de euro, din care aproape 36.000 de euro sunt finanțare nerambursabilă, restul fiind alocați de la buget local al comunei Pătrăuți.

Anul 2023, noi provocări pentru administrația locală

 

Și pentru că nevoile cetățenilor sunt într-o continuă schimbare, edilul Adrian Isepciuc caută permanent soluții pentru creșterea confortului acestora, lucrând la noi și variate proiecte de investiții.

Astfel, în anii ce urmează, administrația locală de la Pătrăuți are în vedere o serie de priorități, între care pavarea trotuarelor din centru până la periferia satului, amenajarea unor piste de biciclete, dar și o colaborare cu ACET Suceava pentru furnizarea apei de la Berchișești în toată comuna. Tot pe lista de priorități viitaore se numără și extinderea rețelei de canalizare în toată localitatea, extinderea rețelei de gaz metan cu încă 3 kilometri, precum și finalizarea Grădiniței cu Program Normal din zona Moldoveni.