Comuna suceveană Straja își continuă drumul spre dezvoltare, iar unul dintre domeniile pe care se pune un accent important în această perioadă este turismul. Cu o implicare desăvârșită a autorităților locale, dar și a cetățenilor, într-un timp relativ scurt, vor putea fi puse în valoare frumusețile locului, casele tradiționale din localitate, dar și tradițiile și obiceiurile ce sunt păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație. Altfel spus, primarul Mihai Juravle va pune pe harta turistică a județului Suceava comuna pe care o reprezintă, acest lucru contribuind semnificativ și la dezvoltarea economică a zonei.
În acest sens, marți, 25 aprilie, la București, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, primarul comunei Straja, Mihai Juravle, a semnat contractul de finanțare pentru Proiectul „Gospodării cu arhitectură tradițională din comuna Straja, județul Suceava”. La eveniment au mai participat și Sorin Coca, managerul de proiect din cadrul Primăriei Straja, și Liviu Savin, președintele Asociației „Acasă în Bucovina”, organizație parteneră în proiect.
De menționat este faptul că, prin implementarea acestui proiect, comuna Straja va fi inclusă în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, fapt ce va contribui semnificativ la lansarea turismului și, cel mai important, la crearea de locuri de muncă în industria turistică.
Concret, proiectul prevede ca 8 gospodării cu arhitectură tradițională din comuna Straja să fie restaurate, valoarea maximă fiind de 2.805.332 lei, bani obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 11 – Turism și Cultură.
„Pentru acest proiect au fost selectate 8 case în baza unor criterii care nu au fost fixate de Primărie, însă în viitor intenționăm să facem astfel de proiecte și cu bani de la bugetul local pentru a valorifica zona noastră.
Proprietarii gospodăriilor selectate sunt: Vasile Juravle (centru – Bahnă), Vasile Juravle (Poiana Cerbului), Gheorghe Știrban (Arșiță), Adrian Ilie Țibu (centru), Constantin Popescu (Răstoacă), Ilie Cotos (Ulița Sofron), Dorin Coca (centru) și Hasna Elisaveta (centru)”, a transmis primarul comunei Straja, Mihai Juravle, care a adăugat că imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile legale vor demara lucrările.
De altfel, pentru promovarea și punerea în valoare a comunei Straja se are în vedere digitalizarea valorilor aferente întregii rute, dar și marcarea și semnalizarea obiectivelor și crearea unei oferte culturale integrate prin activitățile de promovare ofertate. De asemenea, se are în vedere și promovarea întregii rute a satelor cu arhitectură tradițională atât online, cât și offline, la nivel național și internațional.
Includerea comunei Straja în Ruta satelor cu arhitectură tradițională și promovarea acesteia la nivel național și internațional va aduce mulți turiști dornici să vadă cum arătau gospodăriile odinioară, iar localnicii se vor putea dezvolta prin crearea unor atracții care să aibă motivații ca sport, vânătoare, pescuit, drumeții, interes pentru folclor, etnografie și obiceiuri. De altfel, se pot organiza excursii de o zi, schi și săniuș, turism ecologic sau etnografic. Altfel spus, iubitorii turismului, vânatului și pescuitului vor avea momente de neuitat, dacă vor veni să se bucure de ceea ce oferă comuna Straja.