Comuna Stulpicani, reprezentare la nivel înalt a Bucovinei, la o televiziune națională și la Festivalul „Obiceiuri de Iarnă” de la Suceava

Bravii gospodari din comuna suceveană Stulpicani, în frunte cu primarul Vasile Zamcu, au făcut o figură frumoasă în fața a milioane de telespectatori și spectatori, de Crăciun. Aceștia, îmbrăcați în frumoasele straie populare sau în costume specifice obiceiului prezentat, au luat parte la Parada Urătorilor și Colindătorilor de la Stulpicani, dar și la Parada din cadrul Festivalului Internațional „Obiceiuri de Iarnă” de la Suceava.

Evenimentul de la Stulpicani a fost transmis în direct de postul național de televiziune Realitatea Plus, iar o țară întreagă a putut admira cetele de colindători și urători din frumoasa localitate a Codrilor Seculari. De asemenea, din Paradă nu a lipsit nici plugul tras de boi, simbol al fertilității și al bogăției.

Conform tradiției, primarul Vasile Zamcu i-a așteptat pe toți în fața Primăriei și i-a răsplătit cu colaci, cozonac și portocale, dar și cu o cană cu vin pentru a se dezmorți.

 

De asemenea, centrul comunei a fost împânzit de sute de oameni veniți să admire Parada Urătorilor și Colindătorilor de la Stulpicani.

Păstrător al tradițiilor și iubitor al autenticului, primarul Vasile Zamcu a spus că la manifestări au luat parte oameni din toate satele comunei, bravi gospodari, ce au dovedit încă o dată că la Stulpicani se duc mai departe obiceiurile de iarnă.

„Aici, la Stulpicani, avem tradiții frumoase pe care le păstrăm din generație în generație și le sărbătorim an de an. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care iau parte la Parada de Sărbători și promovează comuna noastră”, a spus primarul Vasile Zamcu.

De altfel, în cea de-a treia zi de Crăciun, cetele de colindători și urători au plecat la Suceava, acolo unde l-au urat și colindat pe președintele Consiliului  Județean, Gheorghe Flutur, dar și pe miile de suceveni adunați în centrul orașului pentru a lua parte la Festivalul Internațional „Obiceiuri de Iarnă”.

„La Suceava au venit și Caprele de la Stulpicani, cu tot alaiul. Îi mulțumim domnului primar Vasile Zamcu pentru că a înlesnit sosirea lor aici”, a spus moderatorul evenimentului de la Suceava.

După ce au făcut „Jocul Caprelor” în fața reprezentanților administrației județene, stulpicănenii au urcat pe scena amplasată pe Esplanada din Centrul Sucevei, unde au pus în scenă „Banda lui Jianu”, obicei păstrat de foarte multă vreme în zona Bucovinei, dar și a Moldovei. De asemenea, caprele din Stulpicani și banda de urși din aceeași localitate de la munte i-au încântat pe cei prezenți prin reprezentațiile lor fără cusur.

Și cum între „actorii” ce au reprezentat atât de frumos comuna și Bucovina s-au numărat și tineri, este clar că tradițiile și obiceiurile de la Stulpicani vor fi duse mai departe mulți ani de acum în colo.