Consiliul Județean Suceava a câștigat definitiv procesul Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniș

Definitiv și irevocabil! Consiliul Județean Suceava a câștigat procesul depozitului ecologig de deșeuri din Pasul Mestecăniș, după ce Curtea de Apel Târgu Mureș a respins, joi, 4 aprilie, ca nefondat, recursul formulat de reclamanta Societatea Civilă Profesională de Avocaţi PLOPEANU & IONESCU și a admis recursul formulat de Consiliul Judeţean Suceava şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava împotriva aceleiaşi sentinţe.

Prin acțiunea în instanță promovată de Societatea Civilă Profesională de Avocaţi PLOPEANU & IONESCU se solicita anularea documentațiilor și a hotărârilor în baza cărora s-a construit depozitul ecologic de deșeuri din Pojorâta, precum și desființarea acestuia.

Soluția Curții de Apel Târgu Mureș:

„Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondat, recursul formulat de reclamanta Societatea Civilă Profesională de Avocaţi PLOPEANU&IONESCU, (cu datele de identificare) împotriva Sentinţei nr. 250/7.02.2019, pronunţate de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3655/117/2018. Admite recursul incident formulat de pârâţii Consiliul Judeţean Suceava (cu datele de identificare) şi Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (cu datele de identificare) împotriva aceleiaşi sentinţe. Casează în parte sentinţa recurată şi, în rejudecare: Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a reclamantei Societatea Civilă Profesională de Avocaţi PLOPEANU&IONESCU şi, în consecinţă: Constată nulitatea cererii de chemare în judecată formulate de reclamanta Societatea Civilă Profesională de Avocaţi PLOPEANU&IONESCU în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Suceava prin Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Consiliul Local al Comunei Pojorâta(cu datele de identificare) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău(cu datele de identificare). Menţine dispoziţiile privind admiterea în principiu şi disjungerea cererii de intervenţie în interes propriu, precum şi dispoziţia privind respingerea ca rămase fără obiect excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia prescripţiei extinctive a dreptului la acţiune. Cu cheltuieli de judecată în recurs pe cale separată pentru pârâţii Consiliul Judeţean Suceava şi Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 4.04.2024”.

Reamintim că, la începutul anului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate Consiliului Județean Suceava în ceea ce privește groapa de gunoi din pasul Mestecăniș. După ani de procese, plângeri și de momente în care acest subiect a fost politizat, s-a ajuns, în sfârșit, la o concluzie. 

După ce procesul de la CJUE a blocat mai mulți ani punerea în funcțiune a obiectivului din zona montană a județului Suceava, iar localitățile din regiune au fost obligate să plătească sume mari pentru transportul deșeurilor pe distanțe lungi, acum CJ Suceava are cale liberă pentru exploatarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.