Cristian Sopon, omul „devotat” Bogdăneștiului. Edilul a reușit să atragă zeci de milioane de lei și să-și respecte promisiunile electorale din 2020

Primăria este locomotiva unei localități, astfel că, dacă este condusă de un primar care își dorește să dezvolte comuna și se implică în acest sens, oamenii vor avea parte de o infrastructură rutieră bine pusă la punct, de apă și canalizare, gaz metan, școli moderne și un sistem sanitar la standarde europene, în caz contrar, localitatea va rămâne în urmă.

Un primar bun este acel om care bate drumul la București de zeci de ori, face proiecte, le depune, este alături de oameni și, cel mai important, nu acceptă ca localitatea pe care o reprezintă să rămână în urmă.

La câțiva kilometri de municipiul Fălticeni este situată comuna Bogdănești, localitate care are peste 3900 de locuitori și care, în ultimii trei ani și jumătate a cunoscut o dezvoltare continuă.

Povestea de succes a început în urmă cu trei ani și jumătate, atunci când Cristian Sopon a dovedit că este „de votat”. Ulterior, pe parcursul acestor ani, edilul a demonstrat că este și „devotat” Bogdăneștiului și cetățenilor săi, iar asta se poate observa astăzi cu ochiul liber.

Așa se face că al doilea cel mai tânăr primar din județ a reușit într-un timp foarte scurt să facă investiții mari, care contribuie semnificativ la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. Vorbim aici de toate domeniile de interes dintr-o comunitate: Educație, Infrastructură Rutieră, Sănătate, Utilități edilitare, Cultură, Sport, dar și despre sprijinirea mediului antreprenorial.

Iar la Bogdănești lucrurile se fac într-o ordine firească, gospodărește: mai întâi se implementează proiectele de apă și canalizare, se fac racordurile sau branșamentele gospodăriilor, iar apoi se vine cu asfaltul.

„Mi-am propus să ducem mai întâi utilitățile la poarta oamenilor, iar apoi să asfaltam, astfel încât să nu mai fie nevoie să spargem strada. Eu cred că așa trebuie să se facă lucrurile”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, primarul comunei Bogdănești, Cristian Sopon.

Printre primele proiecte ce-i poartă semnătura tânărului primar de la Bogdănești se numără cel de nomenclatură stradală și cele de modernizare a iluminatului public din localitate.

Prin proiectul de nomenclatură stradală, finanțat cu bani de la bugetul local, fiecare stradă din comuna Bogdănești a primit un nume, astfel încât adresa din buletin să fie una completă. Potrivit edilului, într-un timp foarte scurt, plăcuțele cu numele acestor străzi vor fi montate.

În ceea ce privește iluminatul public, Cristian Sopon a explicat că localitatea pe care o reprezintă este beneficiara a două proiecte atrase prin Agenția Fondului pentru Mediu ce presupun, pe lângă înlocuirea lămpilor de iluminat, și un sistem performant de telegestiune. Trebuie spus că valoarea celor două investiții se ridică la peste 2,5 milioane de lei.

Și pentru că utilitățile edilitare reprezintă ABC-ul civilizației, Cristian Sopon nu a stat pe gânduri și a trecut la fapte, astfel încât, locuitorii comunei Bogdănești să beneficieze acasă de condiții de oraș.

O primă investiție, care se ridică la peste 12 milioane de lei, presupune înființarea sistemului de canalizare și construirea unei stații de epurare moderne, ce dispune de o capacitate de colectare a apei uzate din toată comuna. Finanțarea acestui obiectiv se realizează prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Cu bani din bugetul local, extindem și modernizăm rețeaua de apă a comunei, dar și stația de captare. Eu cred că aceste utilități reprezintă minimul necesar unui trai decent într-o comună europeană în anul 2024”, a subliniat edilul Sopon.

Și cum lemnul nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor, unitatea administrativ teritorială, împreună cu Primăriile Fântâna Mare și Boroaia, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente, obiectiv care va conduce la confortul cetățenilor.

Această investiție, ce se ridică la peste 30 de milioane de lei, se va realiza cu fonduri guvernamentale, atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„În această vară vor începe și lucrările, iar până la finalul anului 2026, întregul proiect trebuie să fie finalizat. Investiția în rețelele de gaz reprezintă un plus pentru localitatea noastră, pentru că omul va avea și alternative. La fel ca și în cazul apei și canalizării: Dacă omul nu mai are apă în fântână – este în rețeaua publică, dacă fosa septică nu mai face față – există canalizare, iar dacă, din diferite motive, nu mai face față încălzirii cu lemne – are gaz metan la poartă. Ori, asta va însemna trecerea la un alt nivel”, a precizat Cristian Sopon.

Edilul a subliniat și faptul că, o dată cu implementarea acestui proiect, comuna va deveni tot mai atractivă pentru investitori, iar asta nu poate însemna decât bunăstare pentru întreaga comunitate, întrucât se vor crea noi locuri de muncă pentru oameni.

 

Și pentru că asfaltul reprezintă cea mai mare dorință a cetățenilor oricărei localități, tânărul primar de la Bogdănești a căutat, încă de când a venit la Primărie, soluții pentru modernizarea drumurilor.

În fiecare an, cu bani de la bugetul local a modernizat câte aproximativ 700 de metri de drum, iar cu fonduri guvernamentale putem vorbi deja despre alți kilometri de drum ce se asfaltează.

Unul dintre proiectele guvernamentale, accesat prin Compania Națională de Investiții, presupune asfaltarea a 4,3 kilometri de drum, ce însumează 5 străzi. De asemenea, proiectul prevede și betonarea șanțurilor, dar și construirea acceselor în gospodăriile oamenilor.

„Prin PNI <Anghel Saligny> construim un pod nou peste pârâul Bogdănița, de 10 metri lungime și de 7 metri lățime, iar peste râul Râșca o punte  de 150 de metri lungime și 1,5 metri lățime. Lucrările la pod au fost executate în proporție de 50%, ia până la finalul verii, noul pod va fi circulabil”, a punctat primarul Sopon, care a adăugat că valoarea acestei investiții se ridică la peste 3,3 milioane de lei.

De asemenea, pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții mai este un proiect  ce presupune modernizarea a încă 3,7 kilometri de drum din comună, iar imediat ce va fi semnat contractul de finanțare, vor începe și aici lucrările.

Tot la acest capitol, primarul Cristian Sopon a mai depus spre a obține finanțare un alt proiect ce presupune modernizarea a încă 7,7 kilometri de drum comunal, ce însumează 24 de străzi. Această investiție, ce se ridică la 1 milion de euro, va fi realizată cu fonduri europene, prin Planul Național Strategic, dar și cu o cofinanțare de 20% din partea Primăriei Bogdănești.

În ceea ce privește agrementul, prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Șomuzului, în localitate va fi amenajat un parc, ce va dispune și de parcare, investiția ridicându-se la peste 500.000 de lei.

Pentru o gospodărire mai eficientă, Primăria Bogdănești a achiziționat un utilaj multifuncțional, dotat cu tocător și sărăriță, în valoare de 43.000 de euro, și o autospecială de pompieri, în valoare de 28.000 de euro, aceste investiții fiind realizate cu bani de la bugetul local.

Și cum domeniile de interes din localitate sunt vaste, iar nevoile cetățenilor într-o permanentă schimbare, Cristian Sopon a reușit să atragă fonduri pentru modernizarea cât mai multor obiective de investiții. Astfel, Căminul Cultural din comună intră într-un amplu proces de reabilitare energetică. Potrivit edilului, această investiție, care se ridică la peste 2,4 milioane de lei, se realizează cu fonduri europene, atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tot prin PNRR, va fi modernizată și clădirea fostei Bănci Agricole din Bogdănești, ce ulterior va putea găzdui un cabinet veterinar, precum și alte activități.

Trebuie spus că această investiție se ridică la peste 600.000 de lei.

„Prin PNRR avem în implementare și proiectul de dotare a școlilor din Bogdănești cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, o investiție de peste 1,5 milioane de lei. Încercăm să ținem pasul cu schimbările și să facem ca școlile de la noi să fie la fel cu cele de la oraș”, a adăugat primarul.

Tot pentru cei mai mici cetățeni ai comunei, dar și pentru tineri, la Bogdănești se lucrează de zor la construirea noii săli de sport ce va dispune de 102 locuri în tribună.

Finanțarea pentru acest obiectiv este asigurată prin Compania Națională de Investiții, valoarea totală fiind de peste 7 milioane de lei.

De altfel, pentru ca cetățenii să-și poată plăti taxele și impozitele locale la un click distanță, Cristian Sopon a implementat sistemul ghișeul.ro, iar pentru că deja foarte mulți oameni lucrează mai puțin cu lichidități, la Primărie se pot face și plăți cu cardul.

Și pentru că oamenii au nevoie și de evenimente, edilul de la Bogdănești a pus accent și pe acest capitol, reușind astfel să organizeze evenimente deosebite la sărbătorile de iarnă, Balul Gospodarilor și Ziua Comunei.

Dacă până în prezent, Cristian Sopon a reușit să transforme în realitate aproximativ 90% din promisiunile electorale din 2020, ei bine, putem spune fără să greșim că este un om al faptelor. Iar despre fapte va fi vorba și în noul mandat pentru că edilul nu va sta degeaba, ci și-a propus deja să ducă această localitate la nivelul următor.