Cum să alegi în 5 pași o mașină second-hand

Achiziția unei mașini second-hand trebuie să se realizeze atât cu o bună documentare în ceea ce privește condiția tehnică și estetică, cât și stabilirea bugetului, nevoilor și așteptărilor legate de viitoare mașina. În ajutorul tău venim cu 5 pași pe care să îi urmezi.

1.  Stabilește-ți bugetul de achiziție

Stabilirea bugetului este primul criteriu la care trebuie să te gândești foarte bine. Bazează-te pe suma fixă de bani pe care o ai disponibilă într-un mod cert. Vei găsi destule mașini second-hand tentante, de exemplu, în privința motorizării sau a dotărilor. Însă, în același timp, poate fi depășită puterea ta reală de cumpărare. Chiar dacă poți recurge la variante de a împrumuta bani, cel mai bine bazează-te pe bugetul stabilit inițial.

 

În plus, calculează-ți cheltuielile cu mașina astfel încât să ai resurse financiare și pentru rezolvarea actelor de înmatriculare sau poate că sunt consumabile care necesită a fi schimbate curând. Altfel spus, achiziția mașinii este cel mai important cost, dar este urmat și de alte cheltuieli pe care nu ai cum să le eviți.

2.  Fă o selecție asupra mărcilor auto preferate

Faptul că există foarte mulți producători pe piața auto este un avantaj, dar presupune și efectuarea unei selecții din partea ta. Până la urmă, fiecare marcă auto are anumite caracteristici și particularități proprii. Așadar, analizează dacă sunt cu adevărat relevante pentru tine.

 

Îți recomandăm să nu urmezi vreun trend existent în piața auto sau să fii influențat de prieteni, ci să mergi pe acele mărci auto de care ești interesat cel mai mult. Este simplu. Vrei o mașină japoneză, atunci concentrează-ți căutările spre o Honda second hand, Toyota, Mazda etc.

3.  Decide-te asupra caroseriei

Caroseria nu contează doar în ceea ce privește estetica mașinii, ci are o legătură directă cu spațiul de depozitare a bagajelor și confortul interior. Poate ai copii, transporți diverse obiecte voluminoase prin portbagaj sau conduci frecvent în medii urbane aglomerate. Ține cont de fiecare detaliu atunci când alegi caroseria.

 

Prin urmare, dacă nu ai nevoie de foarte mult spațiu în portbagaj, respectiv conduci des în oraș, te poți uita la un hatchback, așa cum este Honda Jazz. Pe de altă parte, pentru a acoperi un volum mare de depozitare și a avea confort la drumuri lungi, alege un break. Sedanul rămâne în continuare o caroserie construită echilibrat, iar SUV-ul este o opțiune bună în măsura în care cauți o poziție mai înaltă de condus, respectiv îți dorești o mașină care să aibă mai multe abilități off-road decât una obișnuită.

4.  Motorizări și dotări: pune-le în balanță

Așa cum spuneam și mai la început, motorizările și dotările sunt tentații care îți pot da peste cap planurile și bugetul. Totuși, ele sunt aspecte importante care fac diferența.

 

Motorizarea o alegi tot în funcție de nevoi și, desigur, așteptări. De exemplu, ține cont de greutatea caroseriei și gândește-te cum s-ar descurca mașina încărcată cu pasageri și bagaje la drum lung. Alegerea devine mai ușoară dacă deja ai o mașină la care te poți raporta în privința performanțelor și dotărilor.

 

În orice situație, fă un test drive, atât în oraș, cât și în afara lui. Ar fi ideal pentru a-ți defini câteva impresii generale. Totodată, nu uita de faptul că motorizarea contează atunci când se stabilesc impozitele anuale ale mașinii.

5.  Documentează-te înainte de a plăti

Să presupunem că tocmai ți-ai găsit mașina second-hand potrivită. În situația în care ai găsit-o la un dealer autorizat, procedurile sunt mai simple. De regulă, sunt mașini verificate, cu acte în regulă și, în plus, ți se acordă și o garanție.

 

Dacă, însă, ai găsit mașina la o persoană fizică sau vânzător privat, va trebui să te asiguri, cât mai bine posibil, că toate informațiile transmise de acesta sunt conforme cu realitatea. De exemplu, cere VIN-ul și verifică personal istoricul mașinii, respectiv, solicită o verificare tehnică la un service auto ales de tine. De asemenea, acordă o atenție deosebită punctelor de rugină existente sau a condiției generale a vopselei. Prin urmare, nu lua decizii impulsive.

 

Achiziția unei mașini second-hand poate fi un proces mai ușor dacă ții cont de informațiile tocmai citite. Concluzionând, informează-te temeinic și ia decizii bune pentru a evita riscurile și neplăcerile.

 

Sursă foto: Shutterstock