Cum să reușești să combini munca și studiile

Combinația dintre muncă și studii este o practică comună în România, iar mulți studenți se străduiesc să găsească un echilibru între cele două activități, pentru a-și atinge obiectivele academice și pe cele profesionale, dar și pentru a-și asigura o sursă suplimentară de venit. Acest fenomen se confirmă și prin statistici – o simplă căutare pe agregatorul de joburi Jooble ne arată că peste 25% din ofertele de locuri de muncă în București sunt adresate studenților. Aceeași situație se regăsește și în alte regiuni ale țării – de exemplu, studenții reprezintă segmentul-țintă pentru 21% din toate anunțurile de locuri de muncă în Suceava sau 24% din ofertele de locuri de muncă în Constanța, în baza căutărilor efectuate în aceeași perioadă de timp.

Din păcate, nu există date exacte cu privire la numărul de studenți din România care combină munca cu studiile. Unii studenți lucrează online pentru angajatori din alte țări sau fac freelancing, respectiv nu raportează venituri în România, alții preferă munca la negru și sunt remunerați în numerar. Astfel, este dificilă realizarea unor statistici realiste.

Cu toate acestea, există studii și sondaje care indică faptul că un număr semnificativ de studenți români își caută locuri de muncă pentru a-și finanța studiile sau pentru a-și câștiga existența. Un sondaj realizat de compania de cercetare Unlock Market Research în 2021, a arătat că peste 70% dintre studenții români își doresc să lucreze în timpul studiilor, iar aproape jumătate dintre ei consideră că este absolut necesar să muncească pentru a-și plăti studiile. De asemenea, conform aceluiași sondaj, majoritatea studenților români care muncesc își găsesc locuri de muncă prin intermediul prietenilor sau al cunoștințelor.

Combinația între muncă și studii poate fi dificilă și poate prezenta multiple provocări, dar este totuși posibilă dacă iei în considerare următoarele sfaturi și strategii:

  1. Începe prin a-ți stabili obiectivele. Este important să știi ce vrei să realizezi, pentru a putea planifica cum să îți aloci corect timpul. Stabilește-ți obiectivele de la termen lung la termen scurt: începe cu obiectivele tale pentru următorii cinci ani, mai apoi pentru anul curent, ulterior setează obiectivele pentru lunile, săptămânile și zilele următoare. Încearcă să te concentrezi pe fiecare dintre aceste obiective, însă trebuie să fii conștient că multe se vor schimba pe parcurs și lista va trebui actualizată periodic.
  2. Prioritizează-ți activitățile. Nu toate activitățile sunt egale în importanță. Prioritizează-le în funcție de importanță și de gradul de urgență. Începe prin a-ți dedica timpul celor mai importante activități și fă-le pe cele mai puțin importante la final. În timp, vei observa cu satisfacție că activitățile mai puțin importante tind să dispară cu totul din programul tău.
  3. Fii organizat. Este important să ții evidența tuturor sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinești. Poți să folosești aplicații sau software-uri pentru a-ți organiza sarcinile și a-ți seta termene limită, precum Microsoft To Do, Google Task, Todoist sau Trello. Planifică-ți activitățile și setează-ți notificări pentru a nu uita de ele. Fă notițe în dreptul fiecărei sarcini, ca să nu uiți detalii importante.
  4. Împarte-ți timpul în blocuri pentru a-ți optimiza eficiența. De exemplu, poți să îți dedici primele ore ale dimineții pentru studii și pentru a face sport, apoi să îți aloci timp pentru muncă și să lași la final timp pentru activități mai puțin importante. Cel mai important, este ca această rutină să nu difere foarte mult de la o zi la alta – oamenii sunt mult mai eficienți atunci când au un program stabil.Deși uneori îți va fi dificil să jonglezi între programul de studii și cel de muncă, este foarte important să îți divizezi timpul într-un mod riguros.
  5. Acordă-ți pauze regulate pentru a te odihni și pentru a te relaxa. Nu îți suprasolicita mintea sau corpul și nu uita să îți iei o pauză atunci când ai nevoie. Altfel, riști să pierzi controlul asupra bunăstării tale fizice și mintale, să comiți erori sau chiar să clachezi la un moment dat.
  6. Învață să delegi – dacă ai un job care îți ocupă mult timp, încearcă să delegi sarcini mai puțin importante, sau să găsești soluții de eficientizare a timpului. Poți să discuți cu angajatorul tău și să îi prezinți situația ta, pentru a găsi o soluție care să te ajute să îți îndeplinești sarcinile într-un mod mai eficient. Majoritatea angajatorilor vor fi mai receptivi decât te aștepți în această privință.
  7. Învață să îți gestionezi stresul – combinația dintre muncă și studii poate fi stresantă, dar este important să înveți să gestionezi stresul pentru a putea face față cu brio ambelor provocări. Poți să încerci să faci sport, tehnici de meditație, yoga sau alte activități care te ajută să te relaxezi și ulterior să te poți concentra mai bine.
  8. Fii flexibil – în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, este important să fii flexibil și să fii deschis la schimbări. Este posibil să apară situații neprevăzute care te pot face să îți reorganizezi planurile, iar flexibilitatea poate fi cheia pentru a face față acestor situații.

În final, este important să îți setezi obiective realiste și să fii perseverent. Dacă ești ambițios, dedicat și îți planifici timpul în mod eficient, vei reuși să îți realizezi atât obiectivele de muncă, cât și pe cele academice.