Declarații controversate făcute de IPS Teodosie: fumătorii şi femeile la menstruaţie nu au voie să bea apă sfințită

Noi declarații controversate făcute de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Acesta a declarat că fumătorii şi femeile aflate „într-o perioadă de necurăţie”, adică la menstruație, nu pot bea apă sfinţită. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române îl contrazic.

Dezbaterea a pornit în contextul în care sâmbătă, ÎPS Teodosie a detaliat la Radio Dobrogea mai multe rânduieli care ar trebui respectate la început de an, după Bobotează.

Acesta a spus, între altele, că oamenii nu trebuie să citească moliftele Sfântului Vasile acasă pentru că „au citit unii şi au înnebunit”, scrie Spotmedia.ro

Prelatul a vorbit şi despre apa sfinţită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie”, adică cele care se află în perioada menstruaţiei, dar nici fumătorii.

„Nu s-ar cuveni” ca soţii să aibă relaţii sexuale după Bobotează, cât timp se bea din apa sfinţită, a mai spus Teodosie.

În replică, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, l-a contrazis printr-o postare pe Facebook, arătând că afirmații de acest gen nu fac decât să dea apă la moară clevetitorilor.

„Cei care, afectaţi grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creştinismul, creştinopatie, primesc un nesperat şi consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranţei lor, inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală – afară din biserică şi pe ambii cât mai departe de agheasma mare şi mică”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Vasile Bănescu.

Fără să pomenească numele lui Teodosie, reprezentantul BOR a arătat că o asemenea interpretare ar fi „ca şi cum cel luptat de o patimă nu ar avea nevoie de ajutorul lui Hristos şi al nostru” și „ca şi cum fiziologia ar fi sinonimă cu necurăţia sau agheasma cu Sfânta Împărtăşanie”, relatează ebihoreanul.ro.