Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia a precizat că inflația a urcat spectaculos în ianuarie, atingând un nivel anual de 7,4%, în creștere de la 6,6% în luna precedentă. Parlamentarul sucevean a precizat că această escaladare vine pe fondul unei creșteri a prețurilor la alimente, într-un context în care Guvernul PSD-PNL a decis majorarea TVA-ului pentru unele produse și introducerea unor noi accize.
„Inflația lunară a înregistrat o creștere de 1,1%, cea mai mare cifră înregistrată după noiembrie 2022.
Comparativ cu ianuarie 2023, prețurile la alimente au înregistrat o creștere de 5,6%, cele la produse nealimentare de 7,4%, iar cele la servicii de 10,9%.
Marți, BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an și se așteaptă să o reducă pentru prima dată în mai. În ultimele luni, dobânzile în piața interbancară au scăzut continuu, datorită unui excedent de lichiditate record, care a atins 60,7 miliarde de lei în ianuarie iar analizele băncilor arată că inflația ar putea rămâne la un nivel ridicat în următoarele luni.
Domnule Prim Ministru, ati introdus o suprataxare care nu rezolvă problema bugetară oricum creată tot de coalitia de guvernare PSD-PNL.
De ce nu spuneți oamenilor adevărul că ați întârziat deconturile din PNRR și ati mutat o tranșă de încasări pentru anul 2024 pentru că nu sunteți capabili să gestionați un proiect. De ce nu spuneți că inflația este o mare problemă și va crește datorită pachetului fiscal aprobat. Asta înseamnă că modelul de dezvoltare pe care îl aplicăm este unul inflaționist și pe termen lung nu poate duce decât la stagnare și în niciun caz la dezvoltare.
Problemele economiei au, în primul rând cauze interne: problemele structurale și problemele legate de modelul de dezvoltare, care este unul inflaționist și pune accent pe consum și nu pe producție. Creșterea de fiscalitate pentru sectorul IMM-urilor, microîntreprinderi și persoane fizice autorizate, începând de la 1 ianuarie este boboana pe coliva economiei.
Mediul de afaceri trebuie să aibă acces la capital de lucru, să poată să vină în întâmpinarea solicitărilor pe care le are statul pe diferite proiecte cu finanțare europeană altfel va scădea și absorția fondurilor europene. Companiile se vor împrumuta mai greu și cu costuri mai mari. Dobânzile sunt strict legate de inflație. Cei care au afaceri în derulare și care trebuie să asigure în mod nedrept mai mulți bani la bugetul statului prin creșterea fiscalității, trebuie să-și asigure și supraviețuirea. Acest lucru face ca anul 2024 să fie în continuare un an de supraviețuire și nu un an de creștere și consolidare economică pentru sectorul privat.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți schimba modelul de dezvoltare al României, care în prezent este bazat pe consum, într-un model de dezvoltare sustenabil bazat pe susținerea antreprenorului român prin aplicarea unei taxări suportabile care să aibă în centrul preocupărilor o intervenție redusă a statului în viața firmelor și ce măsuri concrete aveți pentru susținerea antreprenorului român?”, se arată în textul interpelării.