Deputatul Acatrinei: „Derapajul baronului local Gheorghe Flutur pune România sub monitorizare europeană”

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei a susținut o declarație politică prin intermediul căreia a prezentat procesul pe care formațiunea politică îl are cu liderul liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur.

Redăm declarația politică depusă de deputatul Dorel Acatrinei la Camera Deputaților:

„La data de 03.04.2024 Partidul AUR a câștigat procesul împotriva lui Gheorghe Flutur prin care acesta a cerut «suspendarea actelor denigratoare și înlăturarea mesajelor distribuite în locurile publice și private sau în mediul online  făcute de diverși cetățeni cu ocazia mitingului din data de 28.01.2024 de la Suceava». Spre  exemplu, afirmația domnului Aristide Maxim din Pojorâta, prezent la mitingul AUR fără a fi membru: «Gheorghe Flutur a afectat zona Pojorâta prin amplasarea unei gropi  de gunoi în Pasul Mestecăniș» are strictă referire la activitatea politică a acestuia și nu la viața privată. Reclamantul a urmărit prin modul în care a redactat cererea să își înlăture adversarii politici și să se aleagă președinte al Consiliului Județean fără a fi deranjat de criticile opoziției. Acesta dorește să pună pumnul  în gura opoziției prin intermediul unei alte puteri în stat, Justiția.

Partidul AUR Suceava a fost chemat în judecată de Gheorghe Flutur după mitingul organizat de George Simion în data de 28.01.2024, la Suceava. Pentru a chema lumea la miting a fost  pus un banner cu chipul lui Flutur cu sloganul: PLEACĂ. Participanții la miting care au luat cuvântul au precizat în esență că Gheorghe Flutur trebuie să plece pentru corupția endemică care a împânzit județul, pentru lipsa locurilor de muncă și plecarea în masa a sucevenilor în diaspora, pentru construirea unui gropi de gunoi în Pasul Mestecăniș și construirea ziului morții. De asemenea, pentru că județul Suceava are cei mai mulți morți pe șosele și infrastructura județeană este praf, pentru jaful din Pădurile Bucovinei, pentru blocarea Spitalului Județean și a orașului pe timpul pandemiei Covid 19 și pentru că sucevenii și-au luat părinții morți în saci de plastic, pentru că minte că drumul DN2H-Siret va fi autostradă, pentru plecarea operatorilor aerieni de pe aeroportul Suceava pentru că li s-au cerut bani, pentru umilința publică generată de strigătura electorală OA_KAKA, OA_KAKA și pentru că a bătut palma cu PSD împărțind «prada» în urma șantajului reciproc funcția de primar al Sucevei fiind programată să ajungă la PSD, iar cea de presedinte CJ la PD-L.(PNL).

Gheorghe Flutur a depus o acțiune în justiție în răspundere civilă delictuală, prin care a solicitat 40.000 euro, la pag.12 din acțiune, (ciudat, aceeași sumă pe care a pretins-o și vicele Cristian Crețu, probabil că asta este suma minimă în discuție la PNL Suceava). Pe cale de ordonanță președințială Gheorghe Flutur a solicitat «suspendarea actelor denigratoare și înlăturarea mesajelor distribuite în locurile publice și private sau în mediul online» dar și o acțiune de fond prin care a solicitat «constatarea caracterului ilicit al faptelor săvârșite, fapte constând în susținerea de afirmații și acuzații nesusținute prin intermediul materialelor denigratoare (…) înregistrări video/audio publicate pe rețelele de socializare dar și pe site-urile a numeroaselor ziare locale sau a canalelor de știri, la adresa reclamantului».

La pagina 5 din acțiunea de fond se precizează: «Termenii (…) explodează în ochii cititorului care este hipnotizat, sedus, și convins de adevărul celor rostite de protestatari și presa justițiarăcare salvează eroic ante factum poporul de la greșeala fatală; sensul din spatele cuvintelor este ”Gheorghe Flutur este un impostor care nu trebuie votat». A înțelege care este intenția reală din spatele unor cuvinte ale vorbitorilor este un demers dificil, pentru unii imposibil. Totuși, pentru a cita din jurnalistul analizat, analiza literară și lingvistică, psihologia există iar instrumentele lor ne oferă calea spre care aspiră omul (…). Intenția făptuitorului trebuie descoperită iar uneori probele sunt gesturile (…). Având în vedere influența exercitată de mass-media (…) nu numai că informează dar sugerează (…) maniera în care informația trebuie să fie evaluate de destinatar.

Rezultă că lupta nu mai este cu partidul AUR ci cu «vorbitorii» și cu «presa».

Partidul AUR Îi va oferi asistență juridică gratuită lui Artide Maxim și a celor care au luat cuvântul la mitingul AUR, nefiind membri de partid. De asemenea, reprezentanții presei care au scris despre mitingul AUR vor avea sprijin în urma solicitării exprese.

Acest derapaj nu s-a mai întâmplat în România de pe vremea dictatorului Ceaușescu.

S-a născut un Ceaușescu local căruia sucevenii îi spun simplu: Baronul Flutur.

Strategia prin care Gheorghe Flutur dorește să își oprească vorbitorii critici care participă la mitinguri și presa care scrie despre asta a fost devoalată recent: 

A atras un judecător al Curtii de Apel Suceava a cărui soț va fi plast pe listele electorale pentru o carieră politică, judecător care redactează actele către instanțe și folosește sintagma «rezultă fără putință de tăgadă» care se folosește de regulă de judecătorii Curții de Apel în motivări și reprezintă un semnal către foștii colegi că acțiunea trebuie admisă și Gheorghe Flutur susținut și de către Justiție. Față de această situație Partidul AUR va sesiza CSM și va strămuta procesele cu baronul Flutur.

Alianța pentru Unirea Românilor a arătat la  procesul  câștigat că dreptul la libera exprimare este prevăzut în Constituția României și garantat de CEDO și nu se poate susține cu eficiență juridică că a fost înfrânt dreptul la viață privată al politicianului Gheorghe Flutur câtă vreme suntem în prezența unui interes public general și este în discuție activitatea publică(politică) a acestuia. 

Avocatul Alianței pentru Unirea Românilor a precizat la pronunțarea sentinței cățtigătoare că instanța a apreciat că aparența dreptului  este în favoarea AUR respingind pretentiile exagerate ale reclamantului. Astfel de acțiuni sunt făcute cu intenția de a descuraja opoziția să-și afirme rolul într-o societate democratică și să fie “câinele de pază» al interesului public: <Termenul de opoziţie politică a fost utilizat pentru prima oară de lordul John Cam Hobhouse în 1826. Expresia «Opoziţia Majestăţii Sale»,  întruchipează cea mai mare contribuţie a secolului al XIX-lea la arta guvernării. Mai mult, Walter Bagehot, autorul unei lucrări de referinţă pentru analiza sistemului constituţional englez, dezvoltă funcţia principală a opoziţiei şi precizează că «dreptul opoziţiei de a critica administraţia este un drept tot atât de necesar ca însăşi administraţia».

Partidul AUR va sesiza Comisarul pentru Drepturile Omului, Michael O Flaherty, și Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, pentru derapajul făcut de Gheorghe Flutur la adresa libertății de exprimare a cetățenilor prezenți la mitingul AUR și la adresa libertății și independenței presei, România ricând să intre din nou sub monitorizare europeană.

În condiții normale Româmia va fi sancționată pentru derapaj la adresa Statului de Drept”.